5 начина да поддържаме чист дом и хигиена, когато има бебе


Когато отглеждаме бебе или малко дете в дома си, се стараем да поддържаме дома си чист, за да осигурим на детето здравословна и безопасна среда. Ето няколко съвета как да се справяме с тази задача по ефективен начин:

 

1. Почистване на пода

 Докато бебето е още в кошарката или шезлонга, поддържайте обичайната чистота на пода. Това, с което трябва да се съобразите, е да не използвате силни препарати за почистване на под с белина с тежък мирис на химикали, защото изпаренията са вредни за бебето. Почиствайте стаите,в които не се намира детето, и проветрявайте хубаво, след което затоплете помещенията, ако е необходимо. Може да използвате еко препарати за под, тъй като те са по-щадящи както за околната среда, така и за нослето на вашето дете. Друг вариант е да почиствате пода с парочистачка, като задължително проветрявате след това, за да изведете излишната влага навън.

След като детето пропълзи,  е добре временно да се откажете от стандартните препарати и да ги замените с парочистачка или с био препарати, тъй като бебето ще има директен контакт с пода и ще си лапа ръчичките. Използвайте минималното необходимо количество препарат. Оставете силните препарати за под, които почистват ефективно и лесно,  за след като бебето проходи.

 

2. Пране и гладене на дрешките

 

Перете бебешките дрешки, чаршавчета и хавлийки отделно от дрехите на останалите членове на семейството. Перете с бебешки перилни препарати на 60 градуса, за по-добър антибактериален ефект. Повечето бебешки дрешки се в бледи цветове и високата температура не уврежда оцветяването им, но ако имате дрешки в по-ярки цветове, може да ги изперете отделно на 30 или 40 градуса и след това да ги изгладите. Гладенето на бебешките дрешки е препоръчително през първите няколко месеца от живота на бебето. Не е необходимо да продължавате да ги гладите след това с цел дезинфекция, тъй като имунната система на мъничето постепенно трябва да свиква с обкръжаващата го среда.

 

3. Почистване на бебешките шишенца, биберони и залъгалки

 За почистване на бебешката посуда използвайте специален препарат за съдове за бебета. Изберете такъв без ароматизатори, защото ароматизираните оставят специфичен вкус и после ще се чудите защо мъничето се мръщи и не пие течностите. До към 6 месечна възраст е хубаво да стерилизирате бебешките шишенца, ако храните бебето с изкуствено мляко, тъй като и майчината кърма е стерилна. Използвайте шишета със специална пластмаса без бисфенол, а докато бебето е малко е най-добре да използвате стъклени шишета. Стъклото е по-добро от пластмасата, защото се измива най-добре и течността не поема аромата на пластмаса. Все пак за по-големи, прохождащи деца, които започват да се обслужват сами с шишето, изберете пластмасовата без-бисфенолна алтернатива, защото при стъклените шишета има риск от счупване и нараняване. След година и половина или две годишна възраст може да миете съдовете на децата с обикновен препарата за съдове.

 

4. Дезинфекция на повърхности и играчки

 

Може да почиствате повърхности с етилов спирт 70%, този процент е дермален и се използва за дезинфекция на кожа. Не е препоръчително да използвате други силни антибактериални и фунгицидни средства в близост до местата, където бебето спи и играе. Ако все пак се наложи, например когато трябва да напръскате стената на бебешката стая с препарати против мухал, преместете бебето да спи и играе в друга стая за няколко дни и оставете прозореца отворен.

Бебешките плюшени играчки може да изперете в пералнята на 60 градуса с бебешкия перилен препарат, с който перете бебешките дрешки. Гумените и пластмасови играчки се почистват, като се измиват с препарат за бебешки съдове.

 

5. Дръжте всички препарати и лекарства високо

 

Дръжте всички препарати и лекарства високо, така че бебето и малкото дете да не може да ги стигне. Не разчитайте твърде много на бебешките заключалки, защото малките умници понякога успяват да ги разгадаят и се научават да отварят шкафовете въпреки тях. Внимавайте и с растенията.  Някой от обичайните саксийни растения, с които сме свикнали, са отровни, затова щом пуснете детето да лази и в последствие да върви у дома, вдигнете нависоко всички растения.