4 начина за използване на френска преса за кафе


Френската преса за кафе е един от кухненските уреди, които почти всяко семейство притежава в дома си. Удобно за приготвяне на кафе, оказва се, че то има и други приложения в домакинството.

За кафе

Разбира се, това е и оригиналната функция на френската преса. С нея става чудесно кафе, особено ако си мелите сами кафяните зърна. Това, което е важно да знаете е, че кафето трябва да е едро смляно, а не фино. Използвайте около една супена лъжица кафе за приготвянето на чаша от ободряващата напитка. Първо загрейте вода, след което сложете смляното кафе в пресата и налейте малко вода. Разбъркайте и го оставете така за 30 секунди. Покрийте го с капака, за да задържите топлината. След това налейте останалата вода и отново разбъркайте леко. Сложете отново капака с филтъра.

Изчакайте 4 минути и натиснете надолу бавно буталото.

За чай

Начинът е същия, както и пропорцията на чая - лъжица билки за всяка чаша. Важно е да приготвите толкова чай, колкото ще изпиете на момента, защото ако оставите съставките прекалено дълго рискувате чая да стане твърди силен и горчив.

За бита сметана

Сипвате течността в каната и започвате енергично да натискате с пресата до получаването на кремообразната сметана. Тя не става толкова гъста, колкото с миксер, но при непрекъснато "биене" във френската преса ще получите задоволителен резултат. По същия начин може да си направите млечна пяна за капучиното, като сложите в пресата топло мляко и го биете.

Да накисвате сушени плодове и зеленчуци

Това може да направите със сушени гъби, сини сливи, фурми. Също така може да ползвате пресата за накисване на ядки за ядково мляко или просто за да си ги хапвате така.