Животни, които виждат с краката си


Морските таралежи виждат с краката си - тръбички, които приличат на пипала, пише в. "Дейли мейл".
 
Учени от университета на Лунд в Швеция установиха, че подобно зрение е напълно достатъчно на този вид морски животни, за да покрива основните си нужди. Морските таралежи са единствените животни, които могат да виждат без очи, обясняват от екипа.

"Морските таралежи виждат, използвайки светлочувствителни клетки, които се намират в техните крака - тръбички, приличащи на пипала. Те, както и бодлите, са по цялото им тяло. Може да се каже, че цялото им тяло е едно око", казва Джон Кируан.


За целите на изследването ученият поставил животни от вида в светещ цилиндър с различни тъмни образи по стените.

"Обикновено морските таралежи се движат към тъмните участъци, за да търсят укритие. Когато забелязах, че реагират на определени образи, а на други - не, успях да измеря нивото на зрението им", обяснява специалистът.

По стените на цилиндъра са прожектирани различни образи, а над тях сянка, изобразяваща хищник.
 
Изследователят измерил колко време е нужно на морските таралежи, за да се защитят, насочвайки бодлите си към надвисналата сянка. Той установил, че зрението им е доста слабо - между 30 и 70 градуса.

"Това обаче е достатъчно на морския таралеж, за да покрива основните си нужди. В крайна сметка зрението му не е толкова лошо, като се има предвид, че става въпрос за животно без очи", заключи Кируан.