Жените доминират в Холивудските продукции


От "Ловци на духове 3" и Зад борда" до "Бандитките на Оушън", жени изместват мъже в главни роли в редица нови версии на холивудски филми.

Това съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Този феномен отразява промените в мисленето, но разкрива също известна мекушавост.

Женската версия на гангстерската филмова сага "Бандата на Оушън" вече е по екраните. тя с участието на Сандра Бълок, Кейт Бланшет и Ан Хатауей. Римейкът на "Какво искат жените" (2000) с участието на Тараджи П. Хенсън в образа, в който се превъплъти Мел Гибсън в оригиналната лента, ще се появи по екраните следващата година.

В новата версия на "Зад борда" Ана Фарис изпълнява роля, поверена на Кърт Ръсел в носещата същото заглавие комедия от 1987 г.

Поредните интерпретации с промяна на пола датират от златния век в Холивуд. Например във филма на Хауърд Хоукс "Петъкът на неговото момиче" (1940) Розалинд Ръсел изпълнява роля, в която преди това се е снимал мъж в "Първата страница" (1931).

Тенденцията наскоро се възползва от движението "Me Too" и опитите на филмовите студиа да отговорят на увеличилите се през последните няколко години обвинения в сексизъм.

"Ловци на духове 3" (2016), в който вниманието е фокусирано върху женски екип ловци на духове, ръководен от героините на Мелиса Маккарти и Кристен Уиг, събра немалко критики в сравнение с излезлия по екраните през 1984 г. култов филм с участието на Бил Мъри. Редица критики се дължаха просто на женомразство, тъй като много мъже в зрителската аудитория се противопоставяха на идеята да бъде създадена женска версия на комедията. Според някои медии "Ловци на духове 3" е донесъл над 55 милиона долара загуби на "Сони".

Макар също да бъде критикувана, новата версия на "Зад борда" събра над 70 милиона долара приходи, след като бе заснета с бюджет 12 милиона долара.

В индустрия, която рециклира много от старите идеи и не обича да поема финансови рискове, е нужна донякъде смелост, за да бъде създадена женска версия на филм. Според експерта Кели Конда, продължаващата тенденция, свързана с появяване на женски версии на филми по екраните, е едно малко чудо.