Защо сме гладни вечер?


Нивата на хормоните на глада рязко се повишават с настъпването на вечерта, доказва проучване.
Доклад, публикуван в Международният доклад за затлъстяването, изследва как по-късните часове от деня влияят на човека и защо изпитваме по-голяма нужда от храна.

Проучването е проведено в болница John Hopkins в Балтимор и отчита нивата на стрес на участниците, изследвайки дали психологическото състояние може да повлия на хормоните на глада.

 гладът

Изследователите провеждат серия от експерименти с група от 19 мъже с наднормено тегло и 13 жени на възраст между 18 и 50 години.

гладът

Индексът на мазнините в телата на участниците варира между 28 и 52 единици. Никой от индивидите не приема храна в продължение на 8 часа, преди да течно меню, съдържащо 608 калории, в 9:00 ч. сутринта и в 16:00 ч. следобед.

След това биват подложени на стрес тест и се взима проба от кръвта им, за да бъдат изследвани стресовите и хормоните на глада.

гладът

В следващия етап от изследването на участниците са дадени големи порции храна. Учените заключват, че хормонът на глада се повишава и хората са склонни да приемат повече храна в по-късните часове от деня.

"Проучванията ни доказват, че вечерта е рисково време, в което често се прекалява с храната, особено ако сте подложени на стрес", обяснява Сара Карнел, асистент-професор по психиатрия и поведенчески науки в университета по медицина John Hopkins.

"Добрата новина е, че знаейки това, може да предприемете мерки и да намалите риска от преяждане, като вечеряте по-рано през деня или намирате алтернативни начини за справяне със стреса."

Източник: Independent