Вила на Леополд II Сакскобургготски- най-скъпата къща в Европа


Най-скъпата къща в Европа е разположена на френската Ривиера недалеч от град Ница. Известна като вилата на Леополд, имението е било притежание на белгийския крал Леополд Втори Сакскобургготски, чичо на българския цар Фердинанд и тъст на неговия най-голям брат принц Филип. Тя е била построена през 1902 г. и е била предназначена за неговата любовница Бланш Зели Жозефин Делакроа.

След смъртта на Леополд Втори през 1909 г. Бланш е била изхвърлена от вилата, а там се нанесъл внукът на белгийския крал Алберт Първи. През годините собствениците на вилата се сменят, а от 1987 г. тя е притежание на банкера Едмонт Сафра и на съпругата му Лили.

След смъртта на банкера съпругата е получила оферта за покупка на вилата на стойност 370 млн. евра и допълнително за мебелите 19,5 млн. евро. Такава оферта естествено не се отказва. Заинтересован купувач по онова време е руският олигарх Михаил Прохоров, който се опита да оттегли офертата и депозита от 39 млн. евро след кризата през 2008 г., но съдебният иск приключил в полза на вдовицата.

Имението се простира на площ от близо 8 хектара. Има 14 спални, спортни терени, мини кино, ресторант, няколко къщи и няколко басейна. През Втората световна война вилата се използва като болница, а по-късно и за снимките на романтичния трилър на Алфред Хичкок "Да заловиш крадец" с Грейс Кели и Кари Грант. Днес къщата се оценява на 360 млн. долара.