В нова рисунка на Банкси затворник бяга от Рединг


В понеделник вечерта на стената на затвора Рединг в Бъркшир се появиха графити: затворник в райета (вероятно Оскар Уайлд, който всъщност някога е лежал в този затвор) слиза по въже, усукано от листове, съобщи Би Би Си.

Въпреки че никой от „ъндърграунд артистите“ все още не е заявил авторството си, експертите смятат, че това може да е ново творение на Банкси.

Оскар Уайлд, който излежава в този затвор присъда от 1895 до 1897 г., създава известната затвор „Балада от затвора Рединг“, в която описва бруталността на викторианската наказателна система.

Уайлд бе осъден за хомосексуалност (доскоро във Великобритания се смяташе за престъпление), след като обществеността научи за връзката му с лорд Алфред Дъглас.

"Изглежда, че в затвора в Рединг има нов Банкси, а работата му е препратка към Оскар Уайлд", каза търговецът на изкуства Винс Джон, който се специализира в уличното и градско изкуство.”Според мен това е една от най-добрите творби на Бански, изпълнена с хумор и освен това политически подчертана. "

По този начин художникът загатва, че сега, когато там се появи нов шедьовър, който привлича вниманието на обществеността и обещава да стане звездата на изложбата, би било хубаво сградата на стария затвор да се използва за нов културно-артистичен център.

Затворът не се използва по предназначение от 2013 г., а през 2019 г. властите пуснаха за продажба историческата сграда, която постепенно започва да запустява.

Миналата година сделката с предприемач, който възнамеряваше да придобие сградата, пропадна, след което градският съвет на Рединг обяви, че би искал да превърне бившия затвор в арт център.