Учени: Наднорменото тегло може да ви спаси живота


Датски учени изненадващо стигнаха до извода, че наднорменото тегло може да спаси живота на болен пациент

Резултатите от своето изследване те представиха на Европейски конгрес по проблемите на затлъстяването. Оказало се, че пациенти с излишно тегло, които попадат в болница с инфекциозно заболяване, имат два пъти по-голям шанс да преживеят опасната болест, отколкото тези с тегло в нормата, пише The Independent. Изданието се позовава на съобщение на специалистите. 

Учените обобщили данните на повече от 18 000 пациенти, които били хоспитализирани заради спешна медицинска или хирургична интервенция. Проучването продължило няколко години. Учените разгледали смъртните случаи, които са настъпвали при тези пациенти до 90 дни след изписването им от болница. Така стигнали до извода, че затлъстелите хора имат с около 40% по-голям шанс да преживеят настъпилите инфекции в сравнение с тези, които имат нормално тегло. 

Тази тенденция се запазва и при различни съпътстващи фактори като пушене или други заболявания. Според началника на групата изследователи д-р Сигрид Грибсхолт от департамента на класическата епидемиология в болницата при Орхуския университет причината е, че по-закръглените пациенти имат повече запаси на енергия, които могат да бъдат използвани при остри заболявания. Освен това затлъстяването е свързано с хроничната стимулация на имунната система и така може да е полезно за организма. 

Изданието посочва и резултатите от изследване, направено в Медицински университет в Тексас. Там учените доказали, че пълните хора могат да се преборят с пневмония и сепсис с около 22% повече от слабите.