Стъклените иглута на Финландия


Точното предсказване на северното сияние е невъзможно. Най-общо казано, то може да се наблюдава от края на Август до края на Март, най-често между 18 ч. вечерта и 2 ч. сутринта в района на Северния полярен кръг.

За щастие, има много места, където може да се наблюдава явлението. Най-често светлините се наблюдават над Исландия, Канада и Лапландия (както в шведската, така и във финландската си част). При по-силни изригвания, сиянието се наблюдава дори и от Англия! При всички положения, шансовете растат с приближаването към северния магнитен полюс.

За северните народи Aurora borealis е нещо като национална гордост. Затова те активно разработват начини да покажат явлението на своите гости. Един от тези проекти е хотелът Igloo Village Kakslauttanen. Той се намира в лапландският град Саариселка, Финландия, близо до националния парк Urho Kekkonen.

Хотелът разполага с 20 стъклени иглута, които дават възможност на туристите да наблюдават северното сияние в уютна обстановка, без да се налага да излизат на студа.  Специален звуков сигнал съобщава за това изключително явление. Иглутата са комфортно обзаведени. Изградени са от специално термо стъкло, което поддържа нормална стайна температура и не се замъглява.

Освен стъклените иглута, курортният компелкс  Igloo Village Kakslauttanen разполага и с традиционни снежни иглута, които функционират от началото на декември до края на април.