Скритите калории в напитките


През нашето ежедневие ние консумираме не само храни, но и разнообразни напитки.
Често, когато сме обезпокоени за килограмите и външния си вид, започваме да следим стриктно какво количество и какви храни консумираме през деня, но често забравяме за напитките.

Соковете, които се продават в магазините и наричаме ”натурални” всъщност съдържат голямо количество скрити калории.
Те се числят към нездравословните храни, тъй като живите вещества в тях са напълно унищожени при преработката им. Повечето от тях се приготвят от плодово пюре, често не надвишаващо 30% от цялото количество на напитката, разредено със захар и вода. Така уж ”натуралният” сок се оказва малко хранителен на полезни вещества, но доста калоричен, сравнено с естествените цели пресни плодове.
Също така, фруктовата захар, която се съдържа в пресните цели плодове е много по-сладка на вкус и малки количества от нея(съответно с по-малко количество калории) дават по-силно усещане за сладост. Тази сладост се постига с по-големи количества рафинирана захар, която съответно съдържа по-голямо количество калории.

От друга страна, когато консумираме подобен род сокове, те директно попадат в храносмилателната система и тъй като не съдържат фибри, калориите директно се усвояват от организма.

При консумацията на пресни цели плодове, схемата на преработка е по-усложнена. Първо, тези плодове трябва да бъдат добре сдъвкани, за да можем да ги преглътнем. След това, в храносмилателната ни система се обработва твърдото вещество, отделят се фибрите и чак тогава калориите се усвояват от организма.
При този процес, от една страна ние изразходваме калории, за да сдъвчем плодовете, а от друга страна самият ни организъм изразходва допълнително калории, за да отделят фибрите и да пристъпи към усвояване на калориите от плодовете.

Така, консумирайки пресни цели плодове, ние изразходваме значително повече енергия, за да извлечем калориите от тях, отколкото ако консумираме натурални сокове. И казано накратко, когато ядем пресни плодове и зеленчуци, освен, че витамините в тях са запазени, калориите, които в крайна сметка усвояваме от тях, са по-малко, отколкото калориите, които получаваме и усвояваме от готовите сокове.

Разбира се, в случаите, когато са ни необходими ”бързи” въглехидрати или калории – при силно физическо и умствено натоварване, соковете са отличен начин да си ги доставим. Остава уговорката, че прясно изцедените сокове са много по-полезни от консервираните сокове и соковете в кутии, които са пастьоризирани, съдържат захар, различни добавки и консерванти.

Източник: zdravosloven.com