Скандал заради саудитска принцеса на корицата на Vogue


Корицата на юнския брой на популярното модно списание „Vogue“ предизвика истински скандал в Риад. Причината е, че на нея позира саудитската принцеса Аифа бин Абдул ал-Су, застанала зад волана на червен кабриолет.

Арабската версия на модната библия, както е известно още списанието е посветена на отпадането на забраната за шофиране на жените в Саудитска Арабия. Това трябва да се случи на 24 юни, но много арабки вече си позволяват да сядат зад воланите. Властите обаче строго следят за спазването на забраната в последните й дни, и кралството вече има арестувани няколко жени.

На корицата на Vogue се вижда как принцесата е на шофьорското място, носейки черни кожени ръкавици и обувки на висок ток

Темата е посветена на проблема с „тормоза над жени“ и с възхита се говори за предстоящите реформи, прокарвани от принц Мохамед бин Салман, който се стреми да разхлаби социалните ограничения и консерватизма в кралството, както и да ограничи правомощията на религиозните водачи.

„В нашата страна има някои консервативно настроени хора, които се страхуват от промяната. За много това е всичко, което познават. Лично аз подкрепям тези промени с голям ентусиазъм“, казва принцеса Аифа, чиито снимки са заснети в пустинята извън град Джеда.

Снимките предизвикаха недоволство у част от активистите, които повдигнаха въпроса за арестите този месец на жени, хванати да шофират. Четири активистки бяха освободен предната седмица, казват от Амнести интернешънъл, но съдбата на много други остава в неизвестност.

Броят на „Vogue“ включва и други „вдъхновяващи“ саудитски жени, включително активистката, бореща се за правата на жените, Манал ал-Шариф, както и футболистката Сажа Камал, която е част от първия женски отбор в страната.