Шведският монарх намали броя на роднините си с кралски статут


Кралят на Швеция намали броя на членовете на семейството, които ще продължат да получават средства от данъкоплатците, като отне от петима от своите внуци статута им на кралско височество.

Това се казва в официално съобщение.

Децата ще запазят титлите си принц, принцеса и херцог, херцогиня, но от тях няма да се очаква да изпълняват кралски задължения, се казва в изявление на Фредерик Версал, публикувано в сайта на шведския кралски съд.

Единствените внуци на краля, които не бяха засегнати от промяната, са децата на принцеса Виктория - принцеса Естел и по-малкият ѝ брат Оскар.

Родителите на останалите пет деца - принц Карл Филип и съпругата му София - баща и майка на Александър и Габриел, и принцеса Маделин и съпругът ѝ Кристофър О'Нийл, които са родители на Леоноре, Николас и Адриен, съобщиха промяната в социалните мрежи.

В публикация в Инстаграм в понеделник принцеса Маделин - най-малката дъщеря на крал Густав, заяви, че промяната е "отдавна планирана", добавяйки, че дава на децата им по-голяма възможност да оформят собствения си живот като частни физически лица."

Брат ѝ - принц Карл Филип, също приветства новината в Инстаграм, заявявайки, че това ще даде на синовете му - Александър и Габриел, "по-свободен избор в живота".