Шопингът Е терапия! Категорично!


Вероятно ви се е случвало! Най-добрата ви приятелка се е разделила с гаджето си, има много проблеми в работата  или се бори със своята неудовлетвореност в семейство. Тогава чувате и репликата: "Имам нужда от шопинг терапия".

Вие като едно добра приятелка се отзовавате. И хоп... хуквате да пазарувате, като се чудите през цялото време дали натрупването на материални вещи наистина ще помогне за облекчаване на болката, чувството на тъга или гнева, които приятелката ви изпитва.

По всички тези теми науката отдавна се е произнесла.  Пазаруването е ефективен, макар и потенциално скъп механизъм за справяне.

Психология на шопинга

Проучване, публикувано в сп. "Психология и маркетинг", разкрива, че пазаруването може да подобри киселото настроение. Изследователите също така разглеждат импулсивното поведение, причинено от негативното мислене, с цел да се определи дали хората са по-импулсивни по това време, когато имат проблеми и дали по-късно съжаляват за покупките си.

Изследването показа, че  хората, които са разстроени, обикновено са по-импулсивни, което означава, че те харчат повече пари по време на терапевтично пазаруване. Интересното е, че впоследствие не съжаляват за изхарчените пари за подобряване на настроението.Друго изследване от вестник Journal of Consumer Psychology установява, че шопинг терапията не само прави хората по-щастливи на момента, но също така може да се сбори със застояла тъга или стрес.

Изследователите отбелязват, че много хора са тъжни или уплашени, когато чувстват, че нямат контрол над дадена ситуация. За тях пазаруването е логичен механизъм за справяне.  Причината, която психолозите изтъкват е, че по време на шопинга те могат да контролират къде отиват и какво купуват. Във времето, когато чувстват, че не могат да направят нищо за дадена ситуация, хората се обръщат към пазаруването, за да упражняват самостоятелност, контрол и власт над обстоятелствата.