Продукти, които най-често причиняват алергии


Сред най-честите негативни ефекти на алергичните реакции са атопичен дерматит или екзема: те се причиняват от алергени от краве мляко, пшеница, зърнени храни, яйца, птици и риба. Това заяви имунологът Владимир Болибок.

Той обясни, че алергичните реакции може да са по-рядко срещани, но са по-силно изразени и тежки, какъвто е случаят с цитрусовите плодове или ядките. От друга страна една от проявите на хранителна алергия може да бъде нарушаване на работата на храносмилателния тракт - и в тези случаи диагностиката е трудна.

"Тоест човек се лекува от гастроентеролог, но в действителност той има хранителна алергия. Но тези реакции не са изразени. Човек може да страда от това в продължение на години и никога да не стигне до алерголог за консултация" заключи експертът в коментар за RT.