Продадоха на търг последното обедно меню на борда на Титаник


Менюто на последния обяд, сервиран на борда на легендарния кораб „Титаник“, бе продадено на търг вчера във Великобритания за 140 хил. долара. То бе част от предметите, предложени от аукционната къща „Хенри Олдридж енд сам“ в графство Уилтшир.

Забележителната находка е оцеляла благодарение на втория офицер на „Титаник“ Чарлз Лайтхолър и се смята за второто копие, съществуващо до ден днешен.

На шортлистата са описани ястията, които са били сервирани за обяд през последния ден преди потъването

Филе от калкан, Egg à l’Argenteuil - или бъркани яйца с аспержи, пълнено пилешко филе, царевичен хляб и зеленчуци. На пътниците са били предложени и овнешки котлети на скара с гарнитура от мачкани картофи.

В бюфета е имало голямо разнообразие от колбаси, както и различни видове маринована риба - херинга, сьомга, пушени сардини. Имало е телешко с различни вкусове, както и богат избор от сирена - бри, камембер, рокфор, чедър и горгонзола.

Също така са предлагани коктейлни скариди, паниран език, червено цвекло и домати. За десерт пасажерите на лукосзния лайнер можели да избират измежду ябълково меренге, фламбиран пудинг с коричка от карамел и богато разнообразие от торти.

„Това е едно от най-редките съществуващи менюта“, обяви собственикът на аукционната къща Алън Олдридж преди търга, а по-късно съобщи, че листата е била закупена от анонимен британски колекционер.

Титаник потъва след полунощ на 15 април, само час и половина след като се е сблъскал с огромен айсберг.

Загиват около 1500 души пътници и екипаж. Точният брой на българите не е установен – по данни на „Лойд“ загиналите са 38. Предполага се, че около 15 българи са оцелели, но повечето остават завинаги в Америка.