Откриха рисунка на кенгуру на 17 300 години


Австралийски учени откриха най-старата известна досега скална рисунка в страната - 17 300-годишно изображение на кенгуру, съобщи Би Би Си.

Произведението е нарисувано в червена охра на тавана на скален заслон. Рисунката е открита в района Кимбърли в Западна Австралия, известен със своите скални рисунки на аборигени. Възрастта му се определя радиовъглеродно датиране. Констатациите са публикувани в списанието Nature Human Behavior .

Изследователят Деймиън Финч, който е пионер в техниката за установяване данните за калните оси, каза, че рядко се срещат гнезда на кални оси както отгоре, така и под едно произведение.

Но екипът успя да вземе проби от двете гнезда, за да установи минималната и максималната възраст на произведението.

Проведено е радиовъглеродно датиране на три гнезда на оси, лежащи под картината, и три гнезда, построени върху нея, за да определим уверено, че картината е на възраст между 17 500 и 17 100 години; най-вероятно на 17 300 години“, каза д-р Финч, геохронолог от Университета в Мелбърн .

Съавторът на изследването д-р Свен Узман от Университета на Западна Австралия добави, че може да има връзка между кенгуруто и древното изкуство от други региони.

„Това емблематично изображение на кенгуру визуално е подобно на скалните рисунки от острови в Югоизточна Азия, датиращи от преди повече от 40 000 години, което предполага културна връзка - и намеква за още по-старо скално изкуство в Австралия“, каза той.

По-рано тази година изследователите откриха най-старата известна скална рисунка в пещера в света - изображение на прасе на 45 000 години в естествен размер на остров Сулавеси в Индонезия.

За най-стара рисунка в света засега се смята откритата в Южна Африка, която е на 73 000 години.