Откриха реалистична фреска от гладиаторска битка в изпепеления Помпей


Археолозите не спират да попадат на нови и все по-уникални находки в древния град Помпей. Последната от тях ултра реалистична и чудесно запазена цветна фреска, показваща двама гладиатори.

Градът е бил унищожен от вулкана Везувий през далечната 79 година и векове наред е бил покрит с тонове пепел.

Ценната фреска изобразява края на битката между тракиец и мурмило - различни видове гладиатори. Те са разпознати по шлемовете и оръжията им. Единият очевидно е победен, а други очаква да чуе дали да нанесе последния удар.

Находката е открита на стена под стълбището на сграда, ползвана някога за таверна. Долният й етаж е бил ползван за гуляй, а на горния било "интимното обслужване". Фреската се смята за уникална, защото показва в детайли раните на победения гладиатор по гърдите и ръцете му. Той е вдигнал единия си палец, което по онова време е било считано за жест, с който се моли за милост.

Повече от 1500 години градът лежи погребан под вулканична пепел, достигаща дълбочина до 25 метра

Когато арехолозите започват работа в Помпей, постепенно пред тях изниква градът, защитен от каменна стена, която е била дълга 3120 метра.

Навсякъде из призрачното селище са открити разпръснати телата на жителите му – деца, мъже и жени, застинали завинаги в последната си поза.

4429266

4429260

До момента са открити храмовете на Аполон и Юпитер, два театъра, амфитеатър, на чиято арена са се водили гладиаторски боеве. Много от богаташките домове са останали консервирани и в тях и до днес могат да се видят цветни фрески, статуи, стенни мозайки. Археолозите откриват още три обществени бани, които са били любимото място на помпейци за социални контакти, както и покрит пазар и сградата на градския съд.

 

5232495

Публичните домове били притегателната сила на Помпей

5217940

Историците смятат, че града бил известен със своя разврат и по тази причина в него идвали търговци от цяла Италия за да се отдадат на плътски удоволствия. А, проститутките в Помпей имали славата на най-красивите италианки. По стените на публичните домове са останали и до днес дръзки еротични сцени.

4130690

От тях може да се разберат дори имената на жриците на любовта и цената, която клиентите трябвало да заплатят за сексуалните услуги.
 

5308190

4816187

4568258

Въпреки, че през последните 250 години в Помпей текат непрекъснати археологически експедиции, по-голямата му част от града все още остава неизследвана.

Всяка година „застиналия град“ се посещава от над 1 млн. туристи от цял свят.