Откриха изгубена картина на Тициан


Картината, изобразяваща сцената на Тайната вечеря, която се е намирала от 110 години в енорийската църква в Ледбъри (Англия), принадлежи на четката на италианския художник Тициан. До този извод е стигнал изкуствоведът и реставратор Роналд Мур, пише в. „Daily Mail”.

Според изданието той пристигнал в Ледбъри, за да възстанови копие на известната „Тайната вечеря“ на Леонардо да Винчи, която се намирала в храма. Неочаквано Мур открива избледняла, но далеч по-ценна картина.

"Изображението беше на височина около три метра. Следователно не беше възможно да го видите, освен ако не използвате стълба", каза Мур за находката.

Той изучава откритото платно повече от три години. В резултат Роналд Мур намери доказателства, че произведението на изкуството от 16-ти век наистина е създадено в работилницата на един от най-великите художници на късния Ренесанс.

Най-напред изкуствоведът забелязал, че лицето на един от апостолите, който седи отляво на ръба на масата в златни одежди, прилича на портрет на Тициан от младостта му. Теорията му се потвърждава, когато той сравнява фигурата на платното с автопортрет на художника от 1567 г. с помощта на компютърна програма за разпознаване на лица.

„Профилът, ушите, очите, носът съвпадаха“, коментира Мур, подчертавайки, че портретът вероятно е добавен не от самия Тициан, а от сина му Орацио Вечелио в началото на 1576 година.

И след като Мур премахнал най-тънкия слой безцветен лак, той открил скрит подпис на великия художник.

Реставраторът открива и писмо от предишния собственик на платното - колекционерът Джон Скипе, от 1775 година. В текста на документа се посочва, че той е купил „най-добре запазеното произведение на Тициан“ от венециански манастир.