Откъде идва лятното часово време и защо е вредно за организма


Изразът преминаване на лятно часово време означава да се премести с час напред времето, прието в даден часови пояс. Целта е да се постигне икономия на електроенергия

Тази промяна обаче не е удачна навсякъде. На тропиците (23,5°) продължителността на светлата част на деня се променя много малко през годината. В полярните пояси (над 66,33°) съществуват полярен ден и полярна нощ. Затова ефект от смяната на часовото време може да има само в ширините между 30 и 55°.

 

Идеята да се прави тази промяна възникнала през XVIII век у американския общественик Бенджамин Франклин. Неговата цел била да се пестят свещи във вечерните часове. Но срещу предложението му реагирали точно производителите на свещи.

През 1895 година новозеландският учен Джордж Вернон Хъдсън представил пред Вашингтонското философско общество статия, в която предложил начин дневната светлина да се използва с два часа по-дълго. Статията предизвикала интерес и през 1898 година тя била публикувана в научно списание.

 

Идеята за лятното часово време намерила поддръжници в повечето икономически развити страни в началото на ХХ век. Това е период на масова електрификация на промишлеността и бита. Идеята била по-рационално да се използва светлината, за да се намалят разходите на енергия за осветяване на помещенията.

Във Великобритания през 1909 година бил изготвен законопроект за въвеждане на лятното часово време, който нееднократно бил внасян за разглеждане в парламента, но до Първата световна война така и не бил приет.

Първата страна, която използва идеята с цел икономии по време на Първата световна война, станала Германия, която го въвела на 30 април 1916 година. Скоро след това нейният пример бил последван от повечето икономиченски развити страни в Европа. А през 1916 година то било въведено и в САЩ.

 

Много страни след приключването на войната ту се отказвали от лятното време, ту го въвеждали. Други страни пък оставили лятното време да е валидно през цялата година. Така от него се възползвали страни като Великобритания и САЩ по време на кризи като Втората световна война. В Русия то било въведено през 1917 година. През 2014 година Путин отмени промяната на времето. Тя обаче беше запазена в няколко региона, където денят чувствително намалял. През 2017 година преход от зимно към лятно време направиха повече от 70 страни.

В днешно време няма единомислие сред учените дали се прави съществена икономия на енергия заради смяната на времето

Повечето медици обаче смятат, че тази промяна, която се прави два пъти в годината, е вредна за организма. Особено промяната през есента, която води до рязко намаляване на деня. В първата седмица след въвеждането й сърдечните пристъпи нарастват с 5%. През март пък рязко намалява времето за сън, което води до повишаване случаите на депресия и самоубийства.

 

Като цяло се нарушава качеството на съня, а хората спят неспокойно и се будят често. Някои признават, че ги е страх да не се успят за работа сутрин. Най-тежко е положението при тези, които са първа смяна от ранните часове на деня. Те си лягат в обичайното време, но стават още по-рано.