Неравенство в модата: Мъжете манекени печелят по-малко от жените


Това е едно от редките изключения в обичайната разлика в заплащането между мъжете и жените в полза на силния пол. В света на манекените мъжете получават по-малко при равен труд и способности.

Никой от младите мъже, които дефилират на модните подиуми не може дори да се надява един ден да съперничи на звездите от нежния пол, както по известност, така и по заплащане

И докато имената на Жизел Бюндхен, Кейт Мос и Наоми Кембъл все още владеят света на модата наравно с Кендал Дженър и Джиджи и Бела Хадид, техните колеги мъже, като американеца Шон О`Прай или англичанина Дейвид Ганди, са почти неизвестни за широката публика.

В интервю за „Сънди Таймс“ Дейвид Ганди казва: В модната индустрия най-горе е фотографът, след това жената манекен, стилистите, асистентите и чак накрая мъжът манекен.

Макар пазарът на луксозни мъжки и женски дрехи да генерира сходни продажби – към 30 милиарда долара всеки – модата си остава индустрия, насочена приоритетно към жените.

Естетическите данни на жените привличат повече модните марки и списания, тъй като дават повече възможности за продажбата на даден продукт и това води до покачване на заплащането на жените манекенки.

Разликата в заплащането между двата пола намалява надолу по йерархичната стълбица. Средното заплащане в САЩ на мъжете и жените манекени е някъде около 30 000 долара годишно. Мнозина от тях обаче живеят в несигурност и са принудени по време на кухите периоди да търсят допълнителна работа.

Голямото предимство на мъжете обаче е, че кариерата им продължава по-дълго. В този занаят мъжете печелят по-добре между 30 и 50 г.