Нектар от праскови


Необходими съставки:

 •  
  праскови
  2 кг
   
 •  
  захар
  1/2 чаена чаша
   
 •  
  лимон
  2 броя
   
  Че натуралните сокове, които продават по магазините не са натурални, вече е ясно на всички. И все по-често се обръщаме към толкова често приготвяните преди години и позабравени в последно време домашно приготвени сокове и нектари.Рецептата е чудесна идея за вкусна плодова напитка, която може да приготвите за нула време в домашни условия. Нектарът от праскови може да бъде сервиран и консумиран веднага, да се съхранява в хладилник за ден, или пък да бъде затворен в шишета и стерилизиран за зимата.
   
  1. Първата стъпка от рецептата е изборът и подготовката на прасковите. Добре е прасковите да са добре узрели и сочни плодове. Измивате ги, обелвате ги и ги почиствате, след което ги смилате на гладко пюре с помощта на кухненски робот или машинка за мелене.
  2. Измервате количеството получено пюре от праскови (примерно с помощта на чаена чаша) изсипвате го в голяма тенджера и добавяте същото количество вода. Добавяте сока на лимоните, както и захарта и бъркате, докато захарта се разтопи. Количеството захар е ориентировъчно. Може да добавите повече захар, ако нектарът от праскови не е достатъчно сладък за вашия вкус, или да го намалите, ако ви е в повече.

          3. Третата стъпка от рецептата за нектар от праскови е по желание, ако смятате да приготвите нектара за зимата. В такъв случай, изсипвате нектара в шишета, затваряте добре и варите 25-30 минути, като по време на варенето бутилките с нектар трябва да са напълно покрити от водата. Ако решите, може да не стерилизирате получената напитка и да я консумирате в рамките на ден-два. В такъв случай я съхранявате в хладилник.