Най-красивите и диви плажове по българското Черноморие


Лятото е в разгара си, а вие още се чудите къде да отидете на морето? По цял ден гледате обяви в офиса за най-луксозните хотели по Черноморието и най-добрите места за почивка през летния сезон. Изведнъж осъзнавате, че търсите нещо различно, нещо по-нестандартно!

Луксът и комфортът отстъпват на заден план, за да дадат място за нови усещания и незабравими преживявания с любимите хора. Ако търсите спокойствие и тишина, ако сте се уморили от пренаселените хотели и нощния живот по морето, вижте тези 7 места по българското Черноморие, които ви съветваме да посетите това лято.

  1. Дуранкулак
Дуранкулак е сред най-красивите плажове по Българското черноморие, а селото е разположено в непосредствена близост до границата с Румъния.

Плажовете са два: южен и северен. Северният се намира на едва 5 км от северната ни граница. Там посетителите имат възможност да се любуват на красиви гледки, незасегнати от строителните процеси. Плажът е спокоен, изолиран от шума и рядко посещаван от хора поради отдалечеността си от големите български градове. Пясъкът е примесен с много мидени черупки, рапани, камъчета, изхвърлени от морето водорасли и други красиви морски подаръци. Водата е чиста и студена. А, плажната ивица - безкрайна!

Близо до плажа се намира Дуранкулашкото езеро – една от най-значимите и добре запазени екосистеми в България.

Южният плаж е още по-прекрасен – просторен , ветровит с кристално чиста морска вода. Близо до него има къмпинг, който предлага настаняване, паркинг и храна на своите посетители през летния сезон.

Всеки природолюбител непременно трябва да го посети Дуранкулак, за да наблюдава някои редки и застрашени представители на флората и фауната.

2. Кара дере

За някои лятно приключение, за други – връщане към спомените от младостта, Кара дере дава на всекиго по нещо. Плажът трудно може да бъде сравнен и с някои от най-луксозните курорти по Черноморието. Дълга и живописна плажна ивица, кристално чиста вода, дъбова и борова гора, палатки, безброй усмихнати лица – всичко това и още много можете да видите на Кара дере.

Кара Дере е една от най-дивите и незаселени местности в района на Северното Черноморие, превърнало се в изключително популярно място сред местните като невероятно кътче за отдих и почивка сред природата.

Посетителите спят на палатки, кемпери или само със спални чували под звездите, защото за тях луксът и удобствата не са от първостепенно значение за доброто прекарване.

Името на плажа произлиза от турски език и означава Черен дол. Местността е разположена между град Бяла и Горица, но самият път, който води до там е наистина труднопроходим и не е асфалтиран. Преди да поемете на път към този плаж, се убедете, че носите всичко необходимо: най-близкият магазин е на 4-5 км.

3. Аркутино

Безспорно Аркутино е един от най-красивите плажове по южното ни Черноморие. Див и толкова просторен, той е част от резерват „Ропотамо“ и се разполага между курортните комплекси Приморско и Дюни.

За плажа в Аркутино са характерни пясъчните дюни, където расте бяла пясъчна лилия. Мястото открива уникална гледка към остров Свети Тома - единственото място в България, където се срещат диворастящи кактуси.

До плажната ивица се преминава по дървена пътечка, разположена между пясъчните дюни. За посетителите се предлагат места с разположени платени чадъри, но и възможност за поставяне на собствени. Водата е толкова чиста, че може да наблюдавате как рибките плуват в нея. За любителите на морските спортове се предлагат уроци по сърф.

  1. Синеморец  

Синеморец може да не е оживен морски курорт, но със сигурност е едно от най-съхранените и живописни селца по българското Черноморие. Той е идеален вариант за всички, които търсят пълноценна почивка и райски плажове.

Село Синеморец се разполага върху живописен полуостров в Югоизточна България, на мястото, където река Велека се влива в Черно море. Златистите дюни и девствените плажове са истински привлекателни със своята идилична усамотеност, приказно красивата си природа и тюркоазеносините морски води.

При Северния плаж, наричан още „Устието на река Велека“, се образува единственото сладководно езеро на Балканския полуостров.

Местността е обявена за защитена територия през 1992 г., но днес можете да се насладите на цялата прелест на района с разходка по реката. Това е чудесна възможност да посетите село Кости, известно с нестинарските си танци, както и първият български резерват „Силкосия“.

5. Силистар

Силистар е последният плаж преди границата с Турция, по пътя за Резово. Той е разположен на 5 км южно от Синеморец и е известен като най-красивият и все още див залив по Българското черноморие. Плажът попада в едноименната защитена местност и това го предпазва от застрояване. Дължината на плажната ивица обхваща разстояние от 1 км и широчина около 70 метра. През летния сезон отварят врати различни заведения, има платени чадъри и шатри, паркинг, бази за конна езда и гмуркане. В близост на плажа се разполага и къмпинг зона.

Брегът на залива Силистар е живописен, а местността е уникална смесица от скали, гори, река и море.

7. Иракли

Плажът Иракли е невероятно място, което съчетава в себе си красотата на дивата природа и морския бряг. Само на няколко метра от морето се простира гъста гора, в която посетителите често разполагат своите палатки.

Истинският чар на това райско кътче е, че се събират най-различни и интересни хора, които желаят да прекарат почивката си сред природата и да се забавляват с приятели.

Поради отдалечеността си от по-големите градове като Варна и Бургас плажът при Иракли бил слабо посещаван. Предимно живеещите в околните селца жители се радвали на тишината и спокойствието, но вече все повече туристи търсят уединение именно тук. Разположено е сравнително далеч от големите курорти и затова е съхранил девствената си природа и чиста околна среда. Тук река Вая се влива в морето, но тя е малка и в топлите летни дни посетителите на плажа безпроблемно преминават през нея. Местността, особено в южната си част, е широко популярна сред нудистите.

7. Шкорпиловци

Дължината на плаж Шкорпиловци достига 13 км и на места е широк 100 м, което го прави най-дългия и просторен, непрекъснат плаж по Българското черноморие.

В най-южната му част се намира Черни нос – най-северната точка, където Стара планина среща Черно море.

Плажът е разположен в близост до едноименното село Шкорпиловци и на 35 км южно от Варна. Местността е интересно място за почивка, защото предлага много възможности - както на туристите, обичащи спокойствието, така и за авантюристите, търсещи вълнения и приключения!

Най-привлекателната особеност на местността е, че липсват шумните дискотеки, ресторанти, заведения. Това превръща Шкорпиловци в идеално място за почивката на семейства с малки деца. Трябва да сте подготвени обаче, че няма да намерите лукс и безкраен комфорт както в големите комплекси – тук преобладават предимно вилите и бунгалата.

Селото е станало известно покрай братята Шкорпил - чешки черноморски изследователи, открили Плиска. В близост се разполага защитената местност Камчийски пясъци, част от природен парк Златни пясъци.

Природата тук е наистина впечатляваща – дюни, сладководни блата, а на север и лонгозните реки по устието на река Камчия!