Мъжка мода: Супер късите панталонки са горещ хит за лятото


Шортите през лятото са една от най-предпочитаните дрехи при мъжете. Те не само са много удобни, но и се съчетават добре с всякакъв вид обувка. И въпреки че за някои късите панталонки са твърде старомодни и предизвикателни, мъжки шорти се завърнаха отново на мода и очевидно са част от гардероба на много знаменитости, сред които Пол Мескал и Хари Стайлс.

Ирландският актьор Пол Мескал от сериала „Нормални хора” показа забележителна мода по време на карантината, докато се разхожда в Лондон, облечен в бели, копринени шорти.

В клипа към песента „Watermelon Sugar” Хари Стайлс също възвръща ретро модата на късите шорти.

Според Digitaloft търсенето на „къси шорти” в мрежата се е увеличило с 60% след появата на Пол Мескал в такива, а на „мъжки шорти” – със 75%. Така, че тези къси панталонки изведнъж се оказаха отново тренд.

Със завръщането на късите шорти на мода, фокусът се измести към краката на мъжете.  Ако досега хората смятаха, че релефните мускули на ръцете при силния пол са пример за мъжественост и идеална физика, то днес акцентът пада върху краката.

Модните експерти твърдят, че затова е важно да постигаме баланс в облеклото си. През лятото мъжете носят ризи с къси ръкави и панталоните им също трябва да са с по-къса дължина.

Докато тази дреха е неизменна част от гардероба на жените днес, в миналото този моден аксесоар е бил предпочитан най-вече от мъжете. Въпреки че късите шорти често са определяни за скандални и крайно неприлични, преди те са били белег за класа.

Фен на късите шорти е и модният експерт Люк Дей, който смята, че ролята на мъжкото тяло е много голяма и психологията на нейното разкритие се е променила през годините. „Мисля, че в тези финансово трудни времена, когато не можем да си позволим да прахосваме средства за луксозни облекла и аксесоари, телата ни се превръщат в символ на физическа сила”, казва той в интервю за The Guardian.

Според Дей мъжките шорти се приемат добре от повечето хора, но понякога твърде късите и тесни шорти будят възмущение сред мнозинството. „Аз харесвам късите мъжки шорти, но разбирам, че за някои те са скандални.”

Мъжкото облекло все повече обхваща това, което обикновено се смята за женска дреха. Привлекателността на късите шорти е , че те нарушават нормите за обличане при представителите на силния пол.

Така смята и Чарли Портър, автор на книгата „What artists wear”, която ще излезе през 2021 година. "Нося къси шорти от години", казва той. „Купих си първите на благотворителен пазар в Нотингам през 1992 г. Бях на 18 и се занимавах с доброволен труд, като за първи път живеех далеч от дома. Възнамерявах да призная пред приятелите си, че съм хомосексуален. Късите шорти бяха визуален начин да разкрия това, което отчаяно исках. Изненадва ме как те все още са трън в очите на много хора. Това ме кара да ги нося още повече."

Късите мъжки шорти могат да предизвикат и много комедийни ситуации. Когато британският политик и бивш депутат в Европейския парламент Найджъл Фараж се появява във видео във Фейсбук облечен в къси панталони, е сравнен с комедийния персонаж Алън Партридж.

автор: Мария Николова