Ментата предпазва от редица болести


Ароматът и вкусът на ментата придават усещането за чистота, свежест и сочност. Билката съдържа големи количества полезни вещества, които влияят пряко върху човешкото здраве.

Затова, като превенция срещу болестите, я ползвайте по-често и под формата на чай, и като подправка в ястията.

Тази билка тонизира организма, тъй като в нея се съдържат ментол и ефирни масла. Те успокояват кожата, намаляват раздразнителността, отпускат кръвоносните съдове и викат съня. По тази причина ментата е подходяща за хора, които страдат от безсъние. Освен това, тя подобрява храносмилането, от нея стомахът и дебелото черво работят по-добре, метаболизмът също се ускорява.

Ментата се препоръчва при запек и други проблеми на стомашно – чревния тракт. Ароматната трева успокоява и нервната система. Тя работи отвътре, намалява стреса и раздразнението, помага при депресивни състояния и хронична умора. Ако много ви се е струпала физическа и психическа умора, направете си чаша ароматен чай от мента. Пийвайте такъв чай всяка вечер поне в продължение на една седмица. Определено ще се почувствате много по-добре.

Ментата влияе благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове, намалява риска от инфаркт и инсулт. Редовното употребяване на мента укрепва сърдечния мускул и стените на кръвоносните съдове, подпомага разбиването на холестероловите плаки и възпрепятства появата на тромби. Тази билка е ефикасен детокспродукт, извежда от организма шлаките, токсините и ненужните вредни вещества. Затова, не си отказвайте стръкче мента в прясно направеното смути и дори в сока от плодове.

Малцина знаят, че ментата е отлично болкоуспокояващо, помага на имунната система да се пребори с инфекциите, подсилва косата, което я прави великолепен продукт за красота. Тя може да се ползва както вътрешно под формата на чай, така и като лосион, с който да се облива главата след баня.