Лицеви упражнения за подмладяване


Резултатите от ново изследване на американски учени от Северозападния университет в Илинойс установяват първите клинични ползи от лицевите упражнения за подмладяването на жените.

Участничките в проучването се подмладили видимо с почти 3 години, практикувайки упражненията в рамките на пет месеца.

Има редица фактори, които оказват влияние върху остаряването на кожата и състаряването на лицето, но сега специалистите твърдят, че йогата за лице може да помогне на жените в борбата с годините.

Упражненията за лице увеличават размера на мускулите, които изпълват двете страни на лицето, като това е  напълно естествен начин за запазване на неговия свеж и младежки вид.

Лице
 

Проучването е обхванало 16 жени на средна възраст (между 40 и 65 години), които са изпълнявали програмата за лицеви упражнения в продължение на 20 седмици - първите 8 седмици по 30 минути всеки ден, а през останалите седмици повтаряли упражненията през ден.

Програмата включвала 32 лицеви упражнения, създадени от Гари Сикорски, основател на "Happy Face Yoga" и един от авторите на изследването.

Така участничките на 50,8 години видимо свалили възрастта си на 49,6 години след 8 седмици практикуване на лицевите упражнения и на 48,1 години след 20-седмичния курс на програмата - разлика от почти 3 години.