Кошмарите може да са сигнал за болест


Някои заболявания могат да доведат до ужасни кошмари. Кои са те, научаваме от асистентът в катедрата по поликлинична терапия на Руския национален изследователски медицински университет „Пирогов“ Виктор Лунев в ефира на телевизионния канал „Москва 24“.

"Язвата на стомаха може да провокира кошмари. Язвата е възпаление, увреждане на стомашната лигавица, което предизвиква болка. Всичко това води до повишен стрес, чувство на дискомфорт, чувство на болка, което може да се обостри се през нощта. А това пък може да стимулира кошмари", обясни специалистът.

В допълнение към язвата, до проблеми със съня може да доведе синдромът на неспокойните крака, свързан с болка в долните крайници. В такива случаи Лунев препоръчва да се свържете с невролог.

Преяждането е често срещана причина за кошмари, каза лекарят. Според него не трябва да се храните 3-4 часа преди лягане.

До ужасни сънища може да доведат също така хъркането, приемът на антидепресанти и лекарства за артериална хипертония. Основната причина за кошмарите, както уточни специалистът, си остава стресът.