Камина за 750 хиляди долара? Истина е!


Времето застудява, зимата наближава и кой не иска у дома си камина. Обаче американския дизайнер Ник Уруей дава съвсем ново понятие за това древно домашно отопление. Той е създал камина, която струва зашеметяващите 750 хиляди долара! Определено не е за бедни...

И ако се питате какво прави тази камина толкова скъпа - веднага ви отговаряме. Тя е направена от материал, който се е формирал 22 милиони години. Става въпрос за вкаменено дърво - вид фосил, при който органичните материали, съставящи дървесината, са заменени с минерали. Това са най-често силикати, като е запазена първоначалната структура на дървесния материал. Процесът на петрификация протича под земята, когато дървото е затрупано от седименти, които го предпазват от разлагащото влияние на кислорода. Богати на минерали води, протичащи през седимента, отлагат минерали в клетките на растението и на мястото на лигнина и целулозата се образуват минерални структури. 

Камината е висока почти 3 метра и тежи 3.5 тона! Тя може да работи както на ток, така и с газова инсталация. Към нея се предлага и дистанционно управление, с което може да командвате всичките й функции. 

Вкаменено дърво е внесено от Индонезия, а дизайнера обещава 2% от печалбата му да бъде дарена за благотворителност и опазване на природата в екзотичната държава.