Историята на FENDI - една от най-старите модни марки в света


FENDI е сред онези марки, смятани за синоним на модата - от години е на върха на модната индустрия и изглежда това ще продължава и занапред. Италианският бранд, основан в Рим през 1925 година, днес е популярен сред звездите и любителите на лукса в целия свят.

Не би било грешно да се каже, че FENDI е чудо в света на модата. Особено популярни са техните кожените изделия, обувки, очила, часовници и аксесоари.

Марката не само е сред най-популярните в индустрията, но и е една от най-дълго съществуващите. Основана от Адел и Едоардо Фенди преди 95 години, FENDI се превръща в първата модна къща за кожени аксесоари и чанти в Рим.

Историята на прочутата италианска марка е особено любопитна, затова ето още няколко интересни факта, които ще ви помогнат да бъдете по-наясно с фешън индустрията.

Много луксозни модни къщи са развити от жени. И FENDI не е изключение. През 1947 г. петте дъщери на Едоардо и Адел започват да работят за семейния бизнес, внасяйки младежка визия в производството.

Съдбата на марката обаче се променя изцяло, когато младият немски дизайнер на име Карл Лагерфелд става част от екипа през далечната 1965-а. С малко прекъсване, той работи с FENDI в продължение на цели 54 години, чак до смъртта си. Също така той измисля логото с двойното F, което завинаги ще остане подпис на марката.

Лагерфелд създава над 70 000 оригинални скици за модната къща.

Неведнъж обаче е нападан от организации за защита на животни, заради използването на кожи от различни хищници в колекциите си за бранда. Смъртта му миналата година бе облекчение за организацията за защита на животните PETA. Основателката му дори публикува изявление в своя туитър акаунт. "Карл Лагерфелд го няма и неговото кончина бележи края на една ера, в която козината и екзотичните кожи се разглеждат като пожелателни. PETA изпраща съболезнования на близките на нашия върл враг". Думите й предизвикаха шок и отвращение сред хората.

FENDI лансира първата чанта „багета” през 1997 година. От тогава насам са произведени повече от 1000 различни модела от култовия аксесоар.

Модната къща не създава само облекла и аксесоари, а кове и история в света на модата. Ревюто на колекцията им Пролет/Лято 2008 година остава един от най-впечатляващите спектакли във фешън индустрията. Дефилето е направено на върха на Великата китайска стена, с участието на 88 модела и подиум с дължина 88 метра. Остава в историята като единственото модно ревю, което се вижда от Луната.

Друго емблематично модно ревю на FENDI е шоуто за представяне на колекция есен / зима 2014 година. За заснемането на дефилето за използвани камери с дронове с висока разделителна способност, които да предадат на живо ревюто за седмицата на модата в Милано.

автор: Мария Николова