Френски сладкиш с круши


За изпичането на този вкусен сладкиш в тавичка с диаметър 22 см. ще са ви нужни следните продукти:

3 - 4 добре узрели средно големи круши
150 г. брашно
100 г. захар
2 яйца
100 мл прясно мляко
3 с.л. олио
1/2 бакпулвер
щипка сол



За заливката:
80 масло
1 яйце
3 с.л захар

Приготвяне:

Крушите трябва да се обелят и да се нарежат на тънки филийки. След това разбийте с миксер яйцата, като прибавяте постепенно захарта, а накрая и щипка сол. Бийте докато яйцата побелеят и утроят обема на сместа.

Време е да пуснете фурната да загрява - на около 180°C.

Смесете брашното с бакпулвера и добавете към сместа с яйцата. След това започнете да прибавяте и млякото смесено с олио. Изсипете половината получено тесто във формата, която предварително сте застлали с хартия за печене и сте намаслили.

Отгоре наредете нарязаните круши и върху тях залейте с останалото тесто. Сложете във фурната и печете 30 минутки на същите градуси.

За финал трябва само да направите и заливката. Оставете маслото да се разтопи в съд на котлона и прибавете към него захарта и разбитото яйце. Трябва да бъркате постоянно без да се карамелизира, а да се получи консистенция на сироп.

Изпеченият сладкиш надупчете леко с вилица и залейте със соса. Сложете отгоре още няколко резенчета круша и върнете във фурната за още 20 минути.

След като изстине, извадете сладкиша от формата и го поръсете с пудра захар преди сервиране.