Черният опал е един от най-редките и скъпи минерали


Черният опал е най-рядката и скъпа разновидност на този минерал. Противно на името му, той не е буквално черен - в него се преливат няколко цвята - виолетов, зелен, тъмносин с опалесценция основно в червени тонове.

За черният опал казват, че подобрява сексуалната привлекателност и води до по-високи духовни преживявания. Той е смятан и за един от най-силните камъни за добър късмет. Трансформира страховете ни и вдъхва оптимизъм и желание за живот.

Но, защо е най-скъп сред всички опали?

Черният опал е най-редкият вид опал и национален скъпоценен камък на Австралия, затова е и сред най-ценните от вида си. Почти всички такива камъни идват от мината Лайтнинг Ридж в Нов Северен Уелс.

Невероятната игра на цветове или „огън“ в тези тъмни камъни и тяхното ограничено разпространение вдига цената им до над 2300$ за карат. Местните аборигени вярвали, че цветовете на черния опал са се образували, когато дъгата докоснала Земята.

Начинът, по който е бил полиран и нарязан опал, също влияе върху общата стойност на опала. След като тези фактори бъдат претеглени, общият размер на карата на опала увеличава цената му.