Суперхраната, която става все по-популярна и която си струва да добавим към диета си, е родена в региона на Амазонка - расте предимно в северната част на Бразилия - и се нарича акай бери.

Плодът прилича на червена боровинка, но е по-голям и с много особен аромат. Преди всичко акай берито се характеризира с почти несравнимо съдържание на витамини и минерали. Американското министерство на земеделието смята, че това е най-големият антиоксидант в зеленчуковото и плодовото кралство, поради високото му наличие на аминокиселини, незаменими омега мастни киселини, фибри и протеини.

Снимка 351588

 

Какво прави плодът акай суперхрана

Богат на антиоксиданти
Акай е един от плодовете, които са най-богати на антиоксиданти, както разкрива Hola. Ако погледнем хранителния му състав, за всеки 100 грама ще получим 1.65 гр протеини, 0.30 гр въглехидрати, 7,05 гр мазнини, 8.85 гр фибри, 72 мг калций, 1,1 мг желязо, 19 мг магнезий, 930 мг калий, витамин B6 (0,5 мг), витамин С (20 мг), както и фолиева киселина. Един плод акай съдържа само 75,25 калории.

Снимка 351589

 

Диуретик
Силно диуретичен, поради високото му съдържание на калий и ниско съдържание на натрий.

Подсилва имунната система
Укрепва нашата имунна система, благодарение на цинковото съдържание - основен минерал, който ни помага да останем здрави, повишава нашата устойчивост към инфекции, като предотвратява много заболявания.

Идеален за спортисти
Поради съдържанието си на микроелементи, акай улеснява възстановяването на мускулите след физически упражнения, като действа и много енергично. Акай берито е идеален и за хидратиране, когато е много горещо.

Снимка 351592

 

За отслабване
Тъй като е много богат на фибри, плодът има засищащ ефект и помага за отслабване. Присъщи са му и храносмилателни свойства, които съдействат за очистването и детоксикацията на тялото (особено върху дебелото черво).

Нивата на холестерол
Плодът акай помага за понижаване нивата на холестерола. Съдържанието на фибри съдейства токсичните вещества да не се натрупват в тялото, а това е особено полезно за хората с висок холестерол или хипертония.

Снимка 351590

 

Подобно на много други суперхрани, като например спирулиновите водорасли или каму-каму, плодовете акай обикновено се продават под формата на прах, като се добавят към шейкове, сокове и други храни, и напитки.