7 неща, които бременните жени не бива да правят


Всеизвестно е, че бременните жени трябва да стоят далеч от алкохол, цигари и горещи вани. Или, че не трябва да чистят котешката тоалетна, за да не хванат токсоплазмоза.

Има някои други опасности, които обаче не са толкова широко известни. Ето и най-изненадващите неща, които бъдещите майки не бива да си позволяват.

Избягвайте лунапарковете

Влакчетата на ужаите и подобни въртележки могат да са много опасни за бременните. Промяната в кръвното налягане изобщо не е препоръчителна, както и вълненията и силните емоции като страх и ужас. А, разтрисването на тялото може да предизвика отлепване на плацентата.

Не боядисвайте детската стая

Едно от най-вълнуващите неща за всяка бъдеща майка е приготвянето на статята за бебето. Но, по-добре не планирайте сами да направите ремонт. Много от боите има опасност да доведат до високи нива на летливи органични съединения във въздуха, които могат да бъдат вредни за бебето.

Ако все пак ви се наложи сами да хванете четката, изберете латекс, а не блажна боя. Сложете си маска и не влизайте в боядисаното помещение поне 48 часа.

Забравете обувките с токчета

Или поне ако сте свикнали да носите такива в ежедневието си. От една страна при напълняването се променя гравитацита и ако не сте свикнали, то тогава може да паднете. А, някои падания са фатални. Освен това при повечето килограми се натоварват ставите и в случая особено глезените, така че ги щадете.

Не се излагайте за дълго на слънце

Това може да предизвика прегряване на организма. Освен това по време на бременност кожата става много по-деликатна и чувствителна. И съответно много по-склонна към слънчеви изгаряния. Телесната температура на бременните жени принципно е по-висока, поради тази причина тялото много по-лесно преграва и се дехидратира. Това състояние е много опасно за бебето, особено в първите месеци на бременността.

Не бива да се стресирате

Ако лекарят ви е препоръчал да избягвате стреса, сигурно има добра причина да го направи. Ако тези състояния са чести или перманентни те могат да предизвикат стомашни крампи, контракции, главоболие, високо кръвно - всяко от тях сериозна заплаха за преждевременно раждане или недоносен плод.

Не се татуирайте

Бременността определено не е най-подходящия момент за нови татуси. Първо защото кожата се разтяга в повечето случаи и това може да деформира рисунката. Но, най-вече защото татуирането крие висок риск от редица инфекции.

Внимавайте какво има в чинията ви

Списъкът с храни, които бременните жени трябва да избягват е голям, но някои от тях могат да са особено опасни. Всички видове сирена, които се правят от непастьоризирано мляко, колбаси от пушени меса, сурова риба и диня задължително не трябва да се консумират от бъдещи майки.

Суши ресторантите трябва поне временно да станат табу.