5 начина да се отървем от сухата кожа


Причините за изсушаването на кожата ни са най-различни. Липсата на хидратация може да се изрази с повърхностно загрубяване, лющене, сърбене и зачервявания и дори възпаления. Кожата ни е един от най-важните органи, защото ни защитава от околната среда. Когато обаче стане суха, способността й да функционира правилно се нарушава. За щастие има много продукти, одобрени от дерматолозите, и домашни методи, които да ни помогнат в борбата със сухата кожа.

Вазелин

Вазелинът е най-често използвания продукт срещу суха кожа. Той е ефективен овлажнител, който не съдържа дразнители или аромати, което го прави безопасен за чувствителна кожа.

Вазелинът се състои от смес от безопасни минерални масла и восъци, лишени от съставки, които могат да образуват екзема. Също така е много ефективен при създаване на защитна бариера за кожата. Точно както речното корито се напуква, когато водата се изпари твърде бързо, кожата също може да се напука и да стане прекалено суха, ако е дехидратирана.

Най-доброто време за нанасяне на вазелин е веднага след къпане, за да предотврати изпаряването на водата.

Колоидна овесена каша

Колоидната овесена каша е един от най-добрите методи за успокояване на кожата. Тя се приготвя от фино смлян овес. Изследванията доказват, че колоидните овесени ядки имат антиоксидантни и противовъзпалитени свойства, които успокояват сърбежа на кожата. Как обаче да ги използвате върху кожата? Напълнете ваната с топла вода и добавете суха колоидна овесена каша вътре. Накиснете се така 15-20 минути и накрая се изплакнете добре с хладка вода, за да отстраните остатъците от овесени ядки по кожата. Нанесете хидратиращ лосион след като излезете от банята, за да фиксирате влагата.

Кокосово маслоКокосовото масло, по-специално необработеното кокосово масло (което означава изхвърлено механично от кокосовия орех, не се добавят химикали) е ефективно средство в борбата със сухата кожа. То също така може да създаде защитна бариера, която да предотврати изпаряването на влагата от кожата.

Освен това, кокосовото масло има и антибактериални свойства. То е чудесен метод за предпазване от инфекции, тъй като твърде сухата кожа може да образува пукнатини, които предразполагат към развиване на инфекции. Подходящ е за хора с екзема.

Кокосовото масло може да се нанася както преди къпане, така и след.  Ако имате обрив по лицето или тялото, не използвайте кокосово масло върху тези зони, тъй като това може допълнително да го влоши.

Лосиони без ароматАко вазелинът или кокосовото масло са прекалено мазни за вашия вкус, изберете крем или мехлем, който е с по-плътна консистенция, тъй като те обикновено поддържат хидратацията на кожата за по-дълго време. Използвайте лосиони със съдържание на серамиди (липиди, които се срещат естествено в кожата и са важни за бариерната й функция и задържането на хидратацията).

Дерматолозите съветват да слушате тялото си. Само защото на етикета на даден продукт пише, че не съдържа аромати и е подходящ за чувствителна кожа, не означава, че няма риск дот раздразнение на сухата ви кожа. В този случай се консултирайте с дерматолог, който да ви препоръча продукт, подходящ за вашата кожа.

Променете навиците си за къпане

Ако ежедневно вземате дълги и горещи душове, премахвате естествената влага на кожата си. Вместо това е добре да се придържаме към по-къси и хладки душове. Не забравяйте да нанасяте хидратиращи продукти по кожата след баня.

Освен това избягвайте ароматизирани сапуни, докато се къпете. Сапуните със сулфати или тежки повърхностно активни вещества ще нарушат кожната бариера, затова не пропускайте да проверите включените съставки, преди да купите и използвате сапун за тяло.

Автор: Мария Николова