15 неща за шоколада, които не знаете


1. Всяка година има дузина празници на шоколада

Любителите на изкушението само си търсят повод да си похапнат блокче шоколад, но кой може да ги укори? Има два официални празника, които се отбелязват - Шоколадов ден на 7 юли и Ден на шоколада на 28 октомври. И все пак някъде през един юлски ден на 16 век благодарение на Христофор Колумб, шоколада достига бреговете на Европа.

На 28 юли пък се отбелязва Деня на млечния шоколад, на 13 септември е Международния ден на шоколада, а на 7 ноемви е Празника на горчивия шоколад с бадеми. Празници да искаш!

2. По същество шоколада е цъфтящо дърво

Какаовите шушулки растат върху какаови дървета. Те спадат към семейство Слезови - покритосеменни растения, по-известните от които са памук, липа и слез, а също така и бамята.

3. Белият шоколад в действителност не е истински шоколад

Или поне според спецификациите. Защото не съдържа какаова маса. Вместо това в белия шоколад се слага какаово масло.

4. Какаовите дървета по произход са изключително древни

Вярва се, че племената, населявала Южна Америка и Мексико са започнали да култивират растението още 1250 години пр.н.е. Родината на какаото са Централна и Южна Америка – областта Юкатан в Мексико, ниските части на Андите , които се намират в басейните на Амазонка и Ориноко, днешна Колумбия и Венецуела.

5. Горещият шоколад бил първия шоколадов десерт, при това пикантен

Ацтеките варяли каковите зърна и от това се правела отвара - шоколатъл, която разбира се е далеч от днешните представи за гъст горещ шоколад. Тя била доста горчива и се пиела по време на специални церемонии, като сватбени тържества например. Маите приготвяли питието от вода, какао, царевица, ванилия и смлени чили чушки.

6. Шоколадът бил любим на Мария Антоанета

Тя обичала не само пасти и торти, но също така и шоколад, който бил редовно сервиран във Версай по нейно нареждане. По това време французите вярвали в неговата мощ на афродизиак.

7. Някога какаото било използвано като платежно средство

Това се случвало както може да се сетите по времето на ацтеките, за които то било свещенно. Наричали го още кафявото злато и вярали, че е подарък от бог Кетцалкоатъл. Не е известно когато точно са започнали да го използват като платежно средство, но в съкровищните камери на Монтесума II, последния ацтекски цар, испанците намерили 25 хиляди стотници какао. Като се има предвид, че по онова време един роб струвал около 100 какаови зърна, това било огромно съкровище.

8. Твърдят шоколад е измислен от британци

Това се случило през 184, когато "The Fry and Sons" смесили какаово масло, захар и шоколадов ликьор. Така се получило и първото шоколадово блокче в света.

9. Днес по-голямата част от какаото идва от Африка

Въпреки, че за родина на какаовите дървета е сочена Амазония, около 70% от доставките на какао в световен мащаб идват от този континент. Най-големият производител е Кот д'Ивоар, който покрива около 30 на сто от потреблението на цялата Земя.

10. Какаовите дървета живеят до 200 години

За голямо съжаление през това дълголетие те са способни да раждат какаовите шушулки не повече от 25 години.

11. Наполеон също бил верен фен

Френският император заръчвал да му бъдат доставяни вино и шоколад за него и генералите му дори по време на най-тежките им битки.

12. Млечният шоколад е създаден в Швейцария

Даниел Петер създал любимото ни шоколадово изкушение през 1875-а година след 8 години опити. Успехът дошъл, когато сложил в сместа кондензирано мляко. Днес ние определено оценяваме неговите усилия...

13. Има три вида какао

Съществуват три основни вида на какаовото растение - Forastero - най-широко разпространеният вид и най-лесен за отглеждане, Criollo, който се счита за деликатес и шоколада от него става по-вкусен и Trinitario, който е хибрид между двете и се отглежда в Тринидад.

14. Шоколадът ферментира

За да се получи какао на прах, едрите плодове се подлагат на ферментация, след което се отделят семената. След ферментацията семената се преработват фабрично, като се отстранява семенната обвивка. Останалата част представлява семенното ядро, което се смила, за да се получи паста, а от нея по-нататък се произвеждат шоколади, бонбони, какаово масло и суров какаов прах.

15. Вече има и розов шоколад

Швейцарците съдзадоха розов шоколад

розов шоколад

Той се нарича Руби. Работата по него е продължила цяло десетилетие. Цветът на розовия шоколад не е в следствие на изкуствени добавки и оцветители – той е направен от какаови зърна, които се отглеждат в Кот д’Ивоар, Еквадор и Бразилия.