Знаменитости, които страдат от редки заболявания


Макар че знаменитостите често изглеждат така, сякаш всичко в техния живот е перфектно, понякога това е само привидно. Много от звездите, които познавате и обичате, всъщност страдат от редки заболявания и се лекуват в продължение на години. Прибавяйки към това и натоварения им график, славата определено не е лесна и не е за всеки. 

Ето кои са известните личности, които се борят с някои коварни заболявания.

Сиа

Певицата страда както от болестта на Грейвс - автоимунно заболяване, което води до неправилна функция на щитовидната жлеза, и от синдрома на Елерс-Данлос, който е група от заболявания на съединителната тъкан, засягащи кожата. Дефектите в съединителната тъкан предизвикват симптоми, вариращи от леко разхлабени стави до животозастрашаващи усложнения.

Селена Гомес

Певицата Селена Гомес прекъсна турнето си през 2016г., за да се фокусира върху здравословното си състояние. Тя страда от тежкото автоимунно заболяване лупус, при което имунната система възприема собствените клетки като чужди и започва да ги уврежда. Година по-късно Гомес претърпява бъбречна трансплантация в резултата от лупуса, а нейн донор стана най-добрата й приятелка.

Сара Хайланд

Едва на 29 години актрисата Сара Хайланд е вече с две бъбречни трансплантации. Още с раждането й е поставена диагнозата бъбречна дисплазия. При това заболяване бъбреците са недоразвити и по тях се развиват кисти. През 2012г. Хайланд претърпява първата си трансплантация. Тогава бъбрек й дарява нейният баща. Четири години по-късно обаче тялото й започнало да го отхвърля и след месеци диализа става ясно, че органът трябва да бъде сменен. Новият донор е по-малкият й брат Иън.

Памела Андерсън

През 2002г. холивудската звезда получава тежката диагноза хепатит С. Вирусът й най-вероятно е бил предаден, докато й правили татуировка с използвана преди това игла. За щастие, Андерсън се излекува успешно от болестта. Сега тя се чувства много по-добре. „Моля се всеки, който е с хепатит С, да получи достъп или да може да си позволи лечение. Скоро то ще е по-достъпно. Знам, че да получиш лечение за това все още е трудно ...”, пише Памела в свой профил в социалните мрежи.

Джиджи Хадид

След различните спекулации относно драстичното отслабване на модела Джиджи Хадид, тя направи изявление за тези, които коментираха, че загубата на килограми се дължи на употребата на наркотици. „За тези, които така решително искат да открият защо тялото ми се е променило, може да не знаете, но когато започнах работа на 17, все още не бях диагностицирана с болестта на Хашимото. Тези от вас, които ме нарекоха „много пълна за индустрията” сте забелязали възпаление и задържане на вода поради болестта”.

Джими Кимел

Американският водещ на телевизионно предаване разкри в интервю, че страда от нарколепсия. Това е хронично, неврологично заболяване, което се характеризира с прекомерна умора през деня и епизоди на силна нужда от сън. Нарколепсията е вродено, а не заразно заболяване. Появява се през късните тийнейджърски години, но понякога може да се прояви и след четиридесетте. Нелечимо е, но има лекарства, които набавят на организма необходимите му вещества.  

Шер

Певицата Шер е болна от вируса на Епщайн-Бар. В началото вирусът се развива като инфекциозна мононуклеоза, която протича с генерализирана лимфонодулопатия, промени в гърлото и кръвната картина. Предава се лесно чрез слюнка, поради което е наречена „болест на целувката”.

Ким Кардашиян

Моделът и риалити звезда Ким Кардашиян страда от псориазис – рядко автоимунно заболяване, в резултат на което се появяват петна и възпалени участъци по кожата. Епидермиса започва да сърби и да се бели и ако се раздразни прекалено много може да се получат и рани, които да се инфектират.

Анджелина Джоли

При звездата е установена мутация на гена BRCA1, което често води до развитие на ракови болести. За да се предпази от това, Джоли се подлага на операция за отстраняване на яйчниците и маточните тръби. Освен това актрисата има и двойна мастектомия.

автор: Мария Николова