Знаехте ли, че тези известни личности са левичари?


В свят, в който 90% от хората са десничари, тези, които използват главно лявата си ръка за писане, ядене и друг вид дейности, често събуждат любопитството на останалите. В миналото да си левичар се е смятало за слабост и нещо, което трябва да се преодолее. Други пък вярвали, че левичарите са обладани от зли магии и духове. Днес в някои култури все още се смята за грубо да поздравите някого с лявата ръка.

Изследванията през годините обаче доказват, че способността за творческо и креативно мислене са по-развити при левичарите. А ето и някои знаменитости, които подкрепят това твърдение.

Бил Гейтс и Стив Джобс

Фактът, че в областта на технологиите най-известените левичари са създателят на „Microsoft” Бил Гейтс и основателят на “Apple” Стив Джобс определено доказва, че хората, които използват най-вече лявата си ръка, са по-изобретателни.

Принц Уилям

Може би малко хора са забелязали, че принц Уилям маха с лявата си ръка. Той обаче не е единственият левичар в кралското семейство. Изглежда е наследил това от принц Чарлз и кралица Елизабет Втора.

Киану Рийвс

За разлика от героите, в които се превъплъщава, звездата от "Матрицата" и "Скорост" е левичар. На големия екран той държи пистолети с дясната си ръка, но извън него Рийвс раздава автографи с лявата.

Джулия Робъртс

Подобно на Рийвс, на екрана Джулия Робъртс е принудена да пише с дясната си ръка, но всъщност тя е левичар.

Барак Обама

Левичар е и бившият президент на САЩ Барак Обама, както и голяма част от неговите предшественици като Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Бенджамин Франклин, Томас Джеферсън,  Джон Кенеди и Роналд Рейгън.

Дженифър Лорънс

Звездата от „Игрите на глада” прави известния жест във филма с дясната си ръка, но и тя като много от колегите си в действителност е ляворъка.

Пол Маккартни

За разлика от някои музиканти, които са левичари, но въпреки това умеят да свирят на инструменти и с дясната си ръка, Пол Маккартни така и не се научава. Още като дете се е опитвал да свири на китара с дясната си ръка, но след неуспешните опити се отказва напълно.

Пиърс Броснан

Американският актьор с ирландски произход също се е сблъсквал с проблеми на снимачната площадка, заради левичарството си. За ролята си като Джеймс Бонд, Броснан е трябвало да се научи как да държи и стреля с пистолет с дясната си ръка.

Брус Уилис

Вероятно вече знаете, че Брус Уилис е левичар, защото той твърдо отказва да влиза в ролята на десничар, когато снима филми.

автор: Мария Николова