Защо судокуто се превърна в най-гледания спорт?


Може да не е толкова повдигащо адреналина като гледането на Формула 1 или драматично като футболен мач от Висшата лига, но клиповете за решаване на сложно судоку придобиха огромна популярност по време на карантината.

Гледането на подобни клипове се оказва изключително вълнуващо занимание. Това могат да потвърдят феновете на YouTube канала „Разгадай загадката” (Cracking the Cryptic), чиито абонати нараснаха значително през последните два месеца. Видео за решаване на судоку има над 3 млн. гледания.

В ежедневните предизвикателства двамата британски създатели на канала, Саймън Антъни и Марк Гудлиф, разкриват своите стратегии, докато се опитват да решат судоку за гении.

Това, което прави видеоклиповете толкова интересни, са постоянните възклицания като „аха!“, както и изобретателността на представените судокута.

Една от последните загадки, които британските магьосници се опитват да решат в свой клип, е „Чудото”. Любопитното е, че при него важат същите правила като при нормалното судоку - в празните квадратчета се попълват с цифрите от 1 до 9 само по веднъж на ред, колона и клетка. И все пак решаването му е по-трудно, отколкото си мислите.

Подсказка: тук важат и правилата за придвижване на царя в шаха (2 стъпки напред и 1 встрани). Тези квадрати не трябва да съдържат една и съща цифра.

Ако искате да се пробвате и вие, посетете сайта на Cracking the Cryptic.  https://cracking-the-cryptic.web.app/sudoku/tjN9LtrrTL

 

" allowfullscreen >