Защо се празнува Хелоуин?


На много места по света на 31 октомври се отбелязва Хелоуин. А легендите гласят, че през последната нощ на октомври духовете на умрелите се скитат по земята свободно.
 
Почитателите на този празник дълбаят тикви, маскират се, гледат филми на ужасите.

Произходът на Хелоуин или Вси Светии е свързан с древните келти, които празнували своята Нова година - Самхайн, в края на октомври. Те вярвали, че в нощта срещу Нова година се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година навестяват земята, в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, надявайки се да изплашат привиденията.

 
В Латинска Америка и Испания началото на ноември е известно като Дни на мъртвите. Хората вярват, че през тези дни починалите се връщат у дома, затова във всеки дом има олтар с храна, вода и кърпа. В последния ден на празника мексиканците пият нагробището текила, а група музиканти свири в чест на починалите.

В Англия пък някои от традициите започват да се провеждат на 5 ноември, в памет на известния английски заговорник Гай Фокс, който искал да взриви зданието на парламента и бил осъден на смърт. А присъдата била изпълнена на 5 ноември 1606 година.
 
Друга легенда разказва, че декорирането на тиква за Хелоуин идва от историята на ирландец на име Джак, който се опитал да надхитри Дявола.  

Почитателите на Хелоуин дълбаят тикви, маскират се, гледат филми на ужасите и си разказват страшни истории
Почитателите на Хелоуин дълбаят тикви, маскират се, гледат филми на ужасите и си разказват страшни истории

В България православната църква отбелязва празника на Вси светии в началото на лятото, в първата неделя след Петдесетница. А през ноември е Архангеловата Задушница - в съботата преди Архангелов ден, който е винаги на 8 ноември.
 
Що се отнася до Хелоуин, у нас всеки разбира празника по различен начин. За едни той е забавен повод за празник, за други е неприемлива за българите традиция, трети го виждат като заплаха за българските деца и техните ценности.