Хитри решения, с които да спестим място у дома


Често един от основните ни проблеми у дома е, че няма къде да съхраняваме вещите си. Трупаме ги на всяка свободна повърхност и не забелязваме как в един момент сме заобиколени с тях, а недостигът на място се превръща в още по-голям проблем. Има обаче безброй хитри решения в дизайна, които ще ви помогнат да освободите място в дома си. Ето някои от тях:

Кутии под леглото

Ако нямате легло с вградени шкафчета, винаги може да си създадете такова. Може да използвате чекмеджета на колела, в които да съхранявате дрехи, книги или други вещи. Цветните картонени кутии също са добър вариант. Хубаво е те да са с еднаква форма и големина, за да може пространството под леглото да се използва пълноценно и да бъде красиво. 

Табуретка с капак

Табуретките с капак са отлично място за съхранение на всякакви вещи, независимо дали ги използвате в спалнята или всекидневната. Представете си, че имате изненадващи гости, но холът ви е неподреден? Табуретката с капак е идеалното място, където да скриете за малко хаоса, който ви заобикаля.

Шкафове под тавана

Едно от най-неизползваните пространства в дома е това под тавана. Рядко гардеробите ни и останалите мебели са толкова високи, че да заемат празното място. Лесен начин да създадете ред в дома си е като използвате шкафове, които да закачите под тавана. Там може да съхранявате обувки, дрехи и всичко останало, което не се използва в момента.

Умни чекмеджета

Най-гениалната придобивка може би е умното чекмедже. То може да се използва в кухнята за съхранение на всички шишенца и кутийки с подправки, които събират прах върху плота. Така ще се освободи повече място за готвене. Също така може да намери приложение и в банята за съхранение на гъбите, сапуните и останалите принадлежности за баня.

Диван с маса на гърба

Някой може да го смятат за неестетично, но диванът с маса на гърба определено спестява много място у дома. Другото предимство е, че може да вечеряте и да гледате телевизия с останалите членове на семейството.

Щори – сушилник

Това невероятно произведение освен, че е много компактно, има две функции. Когато се използват като щори не позволяват на слънчевата светлина да влезе в помещението, а в ролята си на сушилник - помагат на прането да изсъхне от естествената слънчева светлина.

Място за съхранение в пода

Вероятно най-радикалното решение е създаването на място за съхранение в пода. То обаче спестява най-много място, защото не използвате пространството в помещението. Но това е по-трудно за реализиране, а и трябва да внимавате да не затрупате мястото с нови вещи и така да блокирате достъпа до "тайника" в пода.