"Великобритания търси талант" е сред победителите на БАФТА


Шоуто "Великобритания търси талант" и сериалите "Островът на любовта" и "Синята планета 2" са сред победителите в надпреварата за телевизионните награди на БАФТА.

Това съобщи BBC.

Деклан Донъли получи приза за забавна телевизионна програма, присъден на "Великобритания търси талант", но другият водещ на шоуто Ант Макпартлин не присъстваше на церемонията.

"Островът на любовта" спечели първата си награда на БАФТА - за най-добро риалити шоу, а сериалът "Casualty" - първата си награда на БАФТА за най-добра сапунена опера от 11 години. На сър Дейвид Атънбъро бе връчена специалната награда "Трябва да видиш мига" за "Синята планета 2". Това бе единствената награда, присъдена с вота на зрителите. Сериалът я получи за сцена, в която майка пилотен кит отказва да изостави мървото си малко.

"Три момичета" грабна две награди - за най-добър мини сериал и за най-добра актриса - Моли Уиндзор.

Гангстерският епос "Остри козирки" спечели съревнованието с други два сериала - "Line of Duty" и "Короната", за наградата за най-добра драма. Впечатляващото е, че "Остри козирки" досега не бе печелил награда на БАФТА и тази година имаше само една номинация. Създателят на сериала Стивън Найт заяви, че победата означава много за екипа, но същевременно изрази разочарованието си, че Килиън Мърфи, Хелън Макрори и Пол Андерсън не бяха номинирани за отличия. "Скоро и те ще бъдат сред наградените, защото го заслужават", увери Найт.

Шон Бийн спечели наградата за най-добър актьор за "Broken", а Ванеса Кърби - приза за най-добра актриса в поддържаща роля за превъплъщението си в образа на принцеса Маргарет в "Короната".

Телевизионните отличия на БАФТА, считани за британския еквивалент на американските награди "Еми", бяха раздадени на церемония в Кралската фестивална зала в Лондон. Водеща на шоуто бе комичката Сю Пъркинс.