Ето защо пералните машини трябва да се почистват редовно


Пералните са едни от най-използваните електроуреди във всяко домакинство. Благодарение на тях ние винаги сме чисти, но грижим ли се за чистотата и на самите перални?

Много хора подценяват почистването на пералните си, а там постоянно се събират мухъл и плесен. Затова вероятно сте усещали неприятен аромат идващ точно от тези машини. Затова събрахме някои ценни съвети как и с какво да почиствате пералните си. При това само с продукти, които има във всеки дом.

Ще са ви нужни:

• Бял оцет
• сода за хляб
• микрофибърна кърпа
• стара четка за зъби

Как става почистването?

Пуснете пералнята на най-дългата възможна програма, като нагласите температурата на използваната вода на максимум. В нея не трябва да има никакви дрехи.

Когато машината започне бавно да се пълни с вода, сложете в отделенията за прах четири чаши оцет и една чаша сода. Наблюдавайте процеса и след около 10 минути, когато барабана се е напълнил с вода, сложете на паузата. Разтворът трябва да седи вътре около час, час и половина.

През това време загрейте на котлон или в микровълновата още от оцета и потопете в него микрофибърната кърпа. С нея почистете добре всички повърхности на пералнята. А, със старата четка за зъби изтъркайте внимателно диспенсърите, в които слагате праха за пране и омекотителя.

След като мине посоченото време, стартирайте отново паузираната програма на машината. Изчакайте да приключи, след което със същата микрофибърна кърпа почистете пералнята и отвътре.

Добре е да правите това почистване на всеки три месеца. И още един трик - винаги когато свърши пералнята, оставяйте вратата й отворена, за да изсъхне добре и да не се събира в нея мухъл.