Учени смятат, че някои води за уста спират COVID-19


Някои води за уста имат потенциала да унищожават липидната обвивка на коронавирусите, като така блокират размножаването им в устата и гърлото.

Това съобщи Медикъл експрес, предава БТА.

Изданието цитира статия, публикувана в сп."Фънкшън", издание на Американското дружество по физиология. Авторите на публикацията смятат, че с оглед на пандемията е нужно спешно да се провери ефективността на метода в клинични изпитания.

"Нови проучвания все по-често демонстрират значението на гърлото и слюнчените жлези като места за размножаване на вируса и предаване на болестта COVID-19. SARS-CoV-2 е вирус с обвивка, характеризираща се с външна липидна мембрана, образуваща се от клетки на гостоприемника. Тя е силно чувствителна към агенти, които атакуват липидните биомембрани, но досега не е имало дискусия за потенциалната роля на водите за уста като средство за превенция на предаването на заболяването", пишат авторите.

Те изтъкват, че липидните мебрани на вирусите са уязвими на етанол, хлорхексидин, кислородна вода и йодоповидон, които се съдържат във водите за уста. Мултидисциплинен международен екип изследователи и лекари под ръководството на медицинския факултет на университета в Кардиф е проучил свойствата на разтворите за вода. Специалистите подчертават, че при размножаването на вируса клетките на мембраната се запазват.