Традицията повелява - булката да е с букет


Сватбеният букет не е задължителен елемент за една сватба, но въпреки това булките често носят цветя в ръцете си в сватбения ден. Откъде обаче идва тази традиция?

Сватбените букети датират още от Древен Рим. По това време сватбените тържества са били обсипвани с цветна украса. Древните римляни вярвали, че цветята символизират доброто начало, лоялността и плодородието, затова те задължително присъствали като декор на сватбената церемония.

Акцентът обаче бил повече върху билките като копър и чесън, отколкото върху самите цветя. Смятало се е, че подобни билки държат злите духове и лошия късмет далеч от младоженците и бъдещия им съвместен живот.

През следващите векове цветята стават все по-популярен начин за изразяване на любовта. Размяната на цветя се превръща в романтичен жест между влюбените.

Така постепенно цветята се превръщат в част от сватбените церемонии, а букетът на булката – в допълващ аксесоар.

Според остаряло вярване, през 15 век булките носели в сватбения си ден букети, за да ухаят приятно и да прикрият лошата миризма на телата си. Причината била, че в този исторически период хората се къпели изключително рядко.

Въпреки липсата на символика в сватбените букети, те продължават да са идеален аксесоар към цялостния вид на булката и днес.