Росен Йорданов представя: Дигитална графика - изкуство и технологии


Росен Йорданов – художник по душа и графичен дизайнер по професия, открива своята първа изложба в областта на изящното изкуство с 25 картини.

 

Тези картини обаче не са рисувани с молив и четка, с мастило и с маслени бои, а с най-съвременни технологични средства. “За мен нашето време е начало на нов етап в изобразителното изкуство, свързан с цифрови, компютърни средства – хващаш една драскалка и с нея оставяш следи по някаква повърхност, от които се раждат образи”, разказва авторът, който държи в ръка своя скицник с безброй листа – IPad Pro.

Росен завършва художествената гимназия в София преди 25 години. Бил е графичен дизайнер за редица списания – “За мен”, “Жената днес”, FHM, Madame Figaro, Premium Lifestyle, Rolling Stone, Cape Kaliakra Moments, Fifty Five, а от 6 години работи в Голф клуб “Св. София”.

Влюбен е в Apple, в епохата на шумерите и в митологията на гърците. От тази любов е родена и изложбата, която се открива на 16 май в Къщата на София. “В шумерските съзвездия намираме всички първообрази на днешните 12 зодии – те първи са оприличили дадена купчина звезди на някое божество или митичен звяр.

Техен е и първият герой, чиято житейска история е описана и благодарение на това достигнала до нас – Гилгамеш. Учените правят много аналогии на по-добре познатите ни гръцки митове с тези от древен Шумер”, разказва авторът.

Освен зодиакалните знаци, които в неговата изложба са 11, Росен вдъхва съвременен живот на митични герои като Тезей, Орфей, Давид, Язон, Персей, Белерофонт, Одисей… Открива шумерски препратки дори и в Библията, която вдъхновява 4 от рисунките в изложбата. “Нищо ново отпреди новата ера. Новото е тук, окачено по стените. А моето послание е – технологиите, на които вече е залепен етикетът „безполезни, но скъпи играчки“, имат и друго предназначение и смисъл”.

Какво е то може да видите в Къщата на София до 27 май.