Рекордна продажба на маратонките на Кание Уест


Чифт Nike Air Yeezy 1, носени от рапъра Kaние Уест, беше продаден за 1,8 милиона долара, утроявайки предишния рекорд за маратонки, съобщиха от Сотби’с.

Обувките победиха рекорда на чифт Nike Air Jordan 1s, които бяха продадени за 615 000 долара през август 2020 г. на търг на Кристи’с. „Продажбата бележи най-високата публично регистрирана цена за продажба на маратонки някога“, се казва в изявление на Сотби‘с.

Става дума за чифт от първите маратонки Nike Yeezy на Kaние Уест,с които той дебютира на сцената на „Грами“. Прогнозната цена, която предвиждаха от Сотби’с, беше „над 1 млн. долара”, но без да се уточнява колко „над”.

Маратонките Nike Air Yeezy 1 са част първите, лансирани от марката Yeezy на Уест и предизвикаха моден фурор, когато ги носеше по време на Грами през 2008 г.

Преди това Nike е работила само със спортисти и маратонките на Уест отбелязаха значителна промяна за американската марка. Air Yeezy 1 стартира в ограничена серия през 2009 г., последван от Air Yeezy 2 през 2012 г. На следващата година Уест прекратява партньорството си с Nike - считайки неговия дял от приходите недостатъчен – и продължи да работи с Adidas през 2014 г.

Това партньорство постигна огромен търговски успех, генерирайки почти 1,7 млрд. долара приходи през 2020 г.