"Водни лилии" на Моне на търг с начална цена $40 млн.


Легендарните картини на Клод Моне „Водни лилии“ са едновременно новаторски и хипнотизиращи. Една от най-добрите, мащабни картини на „Водни лилии“ на художника, които се появяват на търг, „Le Bassin aux Nymphéas“ е включена в разпродажба на импресионисти и модерно изкуство, организирана от Сотбис на 12 май в Ню Йорк.

Изобразявайки една от най-известните теми в историята на изкуството, Моне рисува монументалното платно през 1917-19 г. в дома си в Живерни, точно преди да се впусне в легендарната си поредица „Grandes Décorations“, примери за която можете да намерите днес в Musée de l „Оранжерия в Париж и Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк. Езерото с водна лилия е определящият мотив за последните две и половина десетилетия от живота на Моне и се нарежда сред най-емблематичните и прочути образи на всички импресионистични картини.

Новините за продажбата на тази необикновена творба идват горещо по петите на две изключителни продажби в Хонконг, на „Икони“ и модерно изкуство, които общо възлизат на 147 милиона щатски долара и демонстрират отново огромния апетит в Азия и в света за най-висококачествени произведения на титаните от западното изкуство. Изчислена на около 40 милиона долара, „Le Bassin aux Nymphéas“ ще бъде изложен в началото в Тайпе, завръщайки се в галериите ни в York Avenue в #NYC за изложба с уговорка, започваща на 1 май. 

Повече з атази творба може да научите на сайта на Sotheby's.