Полет до никъде, за да видим майската суперлуна


Австралийската авиокомпания "Qantas" предлага нов "полет до никъде", който ще даде на жадните за пътуване австралийци възможността да се насладят на майската суперлуна и на пълно лунно затъмнение от височина над 12 километра.

Ако сте се надявали да се снабдите с билети, ще бъдете разочаровани - авиокомпанията се похвали, че са били разпродадени за „рекордно време“, по-точно за 2,5 минути.

Цените на билетите варираха от 386 щатски долара за икономична класа до 1160 долара за бизнес класа.

Полетът ще се осъществи на 26 май и обещава невероятна гледка към Луната. От авиокомпанията посочиха, че си сътрудничат с астронома д-р Ванеса Мос при изготвянето на най-подходящия полетен маршрут над Тихия океан.

Д-р Ванеса Мос ще бъде на борда на самолета, за да информира пътниците за фактите около суперлуната и затъмнението.

По информация на НАСА, на 26 май Луната ще бъде в най-близка орбита до Земята, когато ще се вижда най-ярко.

В някои части на света Луната ще придобие червеникав оттенък, излъчван от слънчевата светлина, която се филтрира през земната атмосфера.

Според американската космическа агенция е "трудно" да се предскаже как и колко червена ще изглежда Луната, защото тя може да бъде повлияна и от концентрацията на различни частици в атмосферата.

Пълното лунно затъмнение тази година ще може да се види само от територията на Австралия, Нова Зеландия, някои тихоокеански територии и западното крайбрежие на САЩ.

За полета, който ще продължи три часа, е избран „Boеing 787 Dreamliner“, тъй като има най-подходящите прозорци за наблюдение на Луната.

Пътниците ще трябва да носят маски и да спазват предписаните изисквания за дистанция заради защитните мерки по време на пандемията.

Освен "Qаntas", като част от специални турове "полети до никъде" предлагаха и компаниите "All Nippon Airways", "EVA Air" и "Hong Kong Express".

А някои авиокомпании превърнаха паркираните си самолети в ресторанти.