Пет билки, които да си засадите против комари


Радостта от лятото наистина може да бъде помрачена от досадните насекоми. За да се отървете от тях и да предотвратите техните нападения, достатъчно е да се подсигурите с някой от ароматните подправки или да засадите такива. Ето пет от ефикасните билки, които ще ви спасят от нашествието на досадниците.

Маточина 

Тази билка е с хубави ароматни бели цветове, освен лековитите си качества може да задържи далече от вас комарите.

Босилек

Босилекът е прекрасна подправка за тестени и друг вид италиански специалитети. Изследване направено през 2009 г. показва, че етеричното масло от босилек е отровно за комарите.

Лавандула 

Нежните цветчета на лавандулата не се справят само с комарите, те отблъскват също така молците и мухите. Полезно е да имате лавандула на терасата, но помага и парфюм с аромат на тази билка.

Джоджен

Понякога екстрактът от джоджен се използва за изработката на спрейове срещу насекоми, а маслото получено от него наистина пази комарите далеч от нас.

Розмарин

Ако сте запланували да си направите барбекю или просто да запалите огън и да му се наслаждавате, не пропускайте да запалите и малко розмарин. Така ще сте спокойни от досадниците и с удоволствие ще подготвите гозбите за семейството и приятелите си. /