Pandora започва да продава лабораторни диаманти


Производителят на бижута Pandora, най-известен със своите гривни със сребърни талисмани, ще спре да продава естествени диаманти и ще се съсредоточи върху по-достъпни, устойчиви, изработвани в лаборатория скъпоценни камъни, съобщава "Ройтерс".

Pandora, която миналата година изработи 85 милиона бижута и продаде 50 000 диаманта, заяви, че има за цел да "трансформира пазара на диамантени бижута с достъпни устойчиви продукти".

Цените на изработваните в лаборатории диаманти са паднали през последните две години, след като през 2018 г. De Beers се отказа от политиката си да избягва синтетичните скъпоценни камъни в своите бижута. Според доклад на Bain & Company, изработените в лаборатория диаманти са до 10 пъти по-евтини от добиваните.

Новата колекция от отгледани в лаборатория диаманти на Pandora ще бъде пусната първоначално в Обединеното кралство и ще бъде достъпна на други ключови пазари през следващата година, се казва в съобщението.

Pandora заяви, че очаква пазарът на диаманти да продължи да расте, като продажбите на изработваните в лаборатория диаманти изпреварват общия растеж.

Новите скъпоценни камъни на Pandora ще бъдат направени по технология, при която въглеводородната газова смес се нагрява до 800 градуса по Целзий, стимулирайки въглеродните атоми да се отлагат върху малък диамантен семенник, растящ в кристален слой.

Pandora, заяви, че ще получи своите лабораторно отглеждани камъни от доставчици в Европа и Северна Америка. Естествените диаманти, които вече са в магазините, все още ще се продават, се казва в съобщението.

Противниците на добива на диаманти твърдят, че процесът причинява щети на околната среда и така наречените "кървави диаманти" помагат за финансирането на конфликти. Проучване, поръчано от индустрията на естествените диаманти през 2019 г., казва, че добитите диаманти са по-малко въглеродни.