Отровната градина - мястото, в което живеят най-смъртоносните цветя


Беладоната ще ви убие. Татулът ще ви приспи... за вечни времена. Самакитката ще ви вземе живота. В храстите на лавъра има предостатъчно количество цианид, което да отнеме живота ви. Херакълът е фототоксичен и ако се докосне до кожата ви, ще предизвика тежки изгаряния, които може да продължат до 7 години.

Добре дошли в градината, в която всяко цвете е смъртоносно!

Макар да изглежда като излязло от книжка за приказки, това място е дом на близо 100 различни растения, кое от кое по-опасно. Въпреки това, хиляди любопитни хора се стичат към това място всеки ден. Но, къде се намира то, питате се вероятно?

Отровната градина е част от големия парк към замъка Алнуик в Обединеното кралство.

Създадена е от Джейн Пърси, херцогиня на Нортъмбърланд.

Когато тя и съпруга й получили аристократичната си титла и прилежащите им замък и имоти, съпруга й- хергоца, заръчал на Лейди Джейн да направи от тях нещо забележително.

Така на херцогинята й дошло на ум да направи градина, каквато не съществува никъде другаде - вместо да гледа билки, тя решила да има парк, посветен на отровните цветя и растения. Отровната градина отваря за посетители през 2005-а година.

Вдъхновението на Лейди Пърси дошло след като посетила градината на Медичите в Италия, където научила как в средновековието растенията се използвали като опиуми и анестетици.

Всеки посетител на градината, трябва да спазва строги правила.

А, те са - да не докосва растенията, да не ги яде или да ги мирише. Иначе рисковете са фатални - от токсичен шок до скоростна смърт.

Въпреки, че стоят на дистанция от цветята, много от посетителите все пак стават техни жертви - през лятото на 2014-а седем души изгубили съзнание, след като вдишали токсични изпарения. Има и случаи, при които хора просто заспиват, упоени от ароматите, излизащи от някои цветя.

Затова и самостоятелните разходки тук са строго забранени и стават само с гид. Най-отровните растения пък са "оковани" в клетки.

"Градинарите, които работим тук всеки ден сме под голям риск", разказва уредника на необичайния парк Тревър Джоунс.

"Грижите за тези растения ни принуждават да носим маски, ръкавици, защитни облекла от глава до пети и дори шлемове", споделя още той.

Джоунс разказва, че всъщност част от растенията тук растат на много места в природата и дори в градините, без обаче хората да си дават сметка, че те са толкова отровни.

"Като например, че само 4 зрънца от Беладона са достатъчни да убият дете", посочва той.